Autors locals per al Sant Jordi cerdanyolenc
22 d'abril de 2011 a les 0:00
La Diada de Sant Jordi tindrà a les llibreries cerdanyolenques instal.lades a la plaça de l'abat Oliba oferint-vos les novetats i els clàssics, sempre al peu del canó, demostrant allò que ja sabem, que com deia la sintonia televisiva "Todo está en los libros". Però hi ha alguns llibres que ens toquen de més a prop. Per començar perquè ens trobem amb els seus autors pel carrer. Són les novetats dels escriptors locals. I n'hi ha per tots els gustos: novel.les d'intriga, llibres infantils, obres d'imaginació desbordada, cròniques de la realitat més dura...
L'olor del mal és la cinquena novel·la publicada per Lluïsa Forrellad i està situada a la Roma dels anys cinquanta. El llibre ofereix un retrat de la Itàlia que s'estava recuperant de les ferides de la Segona Guerra Mundial, amb un personatge central, Fausto Trani, que va muntar festes, complots i tripijocs per a nazis, feixistes, monàrquics i partisans i finalment va deixar enemics en tots els bàndols. Anys després, Trani retorna a Roma, una tornada que coincideix amb el brutal assassinat d’un professor de francès.
Aquest és l'argument de L’olor del mal, la primera novel.la d'intriga de Lluïsa Forrrelad que ofereix una història amb assassinats, pederàstia, premsa sensacionalista, prostitució, alta aristocràcia, tràfic de drogues i identitats falses, però que a l'autora cerdanyolenca l'interessa especialment perquè parla d'un moment històric, la postguerra mundial, quan Espanya "també vivia la seva pròpia postguerra". Forrellad destaca que L'olor del mal és una obra amb personatges potents que guien l'acció de la novel.la amb girs inesperats i mantenint la intriga des del primer moment.
Aquesta és la cinquena novel.la de Forrellad, després de la premiada amb el Nadal Siempre en capilla, Foc Latent , Retorn amarg i El primer assalt, i la veterana novel.lista indica que encara li queden moltes històries per explicar.
Aventures al regne de Gálbanor
De la veterana del grup d'autors locals, a un dels més joves. Gálbanor, el clan de los hijos de la Luna és la continuació de la trilogia que Iván González Galdeano iniciava l'any passat amb la publicació de les primeres aventures d'aquest món imaginari amb Gálbanor, Las tres puertas. Una novel.la èpica i d'aventures que moltes vegades es diu que pren com a referència universos literaris com els de Tolkien, però que Iván González Galdeano indica que té més fonament en la novel.la històrica. A El clan de los hijos de la luna, González Galdeano continua les aventures del protagonista de la primera novel.la, Annindur, però en aquesta segona obra l'heroi adolescent s'ha convertit en un heroi cansat.
L'imaginari de Gálbanor és un regne de ficció, però el seu creador destaca que un dels objectius és donar-li versemblança, provocar en el lector la idea que podria ser real.
Franquisme i memòria
Igualment joves són les autores de Cartes de condemnats a mort pel franquisme, un llibre en què la imaginació dóna pas a la més crua realitat la que han recollit les periodistes cerdanyolenques Alba Díaz i Helena Ledesma amb les cartes que van escriure 24 persones condemnades a mort en tot el llarg període del franqusime, des de 1938 a 1974.
El llibre és testimoni de cartes tant de noms reconeguts, com Lluís Companys o Manel Carrasco i Formiguera, com de gent anònima, tots units per una mateixa condició, la de vençuts. Alba Díaz confirma que la repressió del règim franquista es produeix de manera ininterrompuda durant els 40 anys que el general va ostentar el poder, exercint una venjança sistemàtica vers els vençuts i una autèntica neteja ideològica de tota dissidència al poder establert. Si la condició de vençuts és comuna entre els autors, Helena Ledesma indica que hi ha una altra característica que comparteixen: la dignitat de qui sap que mor innocent.
Testimonis locals hi ha a un altre llibre que es podrà trobar dissabte a la plaça de l'abat Oliba. Les cares de la guerra. Testimonis de la guerra civil i la repressió a Ripollet és un DVD-llibre escrit i realitzat per David Fontanals i Marc Padró que recull les veus de persones que van viure la II República, la guerra civil i la repressió a Ripollet. Els autors destaquen que els testimonis "es col·loquen davant de la càmera i relaten les seves vivències en uns anys d’experimentació social, conflicte, sofriment i injustícies". Entre aquestes persones hi ha també cerdanyolenques com Lidia Padró i Cristina Casas.
Memòries esborrajades
Parlem precisament ara d'un historiador, però en aquest cas Miquel Sánchez ha deixat volar la imaginació per acostar-nos una novel.la esborrajada , unes memòries de Cristòfor Colom amb el títol La terra de Thule, editat per Antineu. Es tracta d’un llibre escrit en primera persona en la que el protagonista, Cristòfor Colom, des d'alta mar, a la tornada del quart viatge i amb risc de perdre la vida, escriu unes memòries demanant perdó a les dones de la seva vida pels seus egoismes i malifetes. El llibre ha rebut el IV Premi de Narrativa Ayguals de Izco 2010 de la ciutat de Vinaròs. Una de les curiositats de La terra de Thule és el descobriment de l’origen de l’almirall Colom, un origen que l’escriptor no vol desvetllar per tal que ho descobreixin els lectors del llibre. Segons remarca “molta gent de Cerdanyola se sentirà sorpresa".
Contes solidaris
Tot un mite, Colom. No ho és menys el que relata ‘La llegenda de l’arc iris’, la nova proposta per Sant Jordi que presenta Encarna Larrey, responsable de l’entitat Turó Solidari de Cerdanyola i que ha comptat amb la col·laboració de nens i nenes de la ciutat. La publicació és un llibre solidari amb el qual es vol aconseguir fons per accions solidaries de la Fundació Vicente Ferrer. Les il·lustracions del conte són dibuixos que han fet nens i nenes de cinquè de primària dels col·legis Turó de Guiera i Escaladei i que acompanyen la narració que explica com es va formar l’arc de Sant Martí. Al projecte es van fer servir diversos llenguatges artístics, com les arts plàstiques, la música i les arts escèniques. Encarna Larrey explica quin va ser el procés que es va seguir amb els infants per fer el llibre. Els dibuixos dels alumnes van ser la culminació d’un seguit d’activitats creatives que escenifiquen ‘La llegenda de l’arc iris’. Aquesta llegenda explica com els colors lluiten per demostrar quin d’ells és el millor fins que arriba la pluja i posa pau mitjançant l’arc de Sant Martí, explicant-los que tots són únics i especials i que s’han d’estendre plegats arreu del món.
L'olor del mal, El clan de los hijos de la luna, Cartes de condemnats a mort pel franquisme, La terra de Thule o La llegenda de l’arc iris’ són les propostes novedoses d'aquest Sant Jordi dels autors locals, però no us oblideu de la darrera novel.la d'Isidre Grau, La bellesa del diable, una obra publicada ara fa un any que ens endinsa en una turmentosa relació amorosa.
A més podeu tastar algunes de les obres que recentment s'han presentat a Cerdanyola dins els actes de Sant Jordi: L'arqueòleg, de Martí Gironell, Los Bancos del Tiempo, Josefina Altés, Elvira Méndez i Carolina Recio o Maragal vs. Alzheimer d' Àngela Vinent
Remeneu i trieu. Les opcions són molt àmplies i segur que hi ha alguna joia per descobrir.