Avanç investigador de la UAB en telefonia mòbil, el VIH i els camps magnètics
7 de març de 2013 a les 11:03Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han arribat a un acord de finançament d'un projecte que pot ampliar les bandes de freqüència dels terminals de telefonia mòbil 4G d'última generació, mentre dos professors de la universitat cerdanyolenca han guanyat els dos primers premis Vanguàrdia de la Ciència.
Óscar Menéndez i Pedro de Paco, investigadors del grup d'Antenes i Sistemes de Microones del Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes de la UAB, han arribat a un acord de transferència de coneixement amb l'empresa alemanya EPCOS AG, membre de la corporació TDK-EPC.
L'empresa finançarà la investigació i el desenvolupament de noves solucions per a filtres i Duplexors basats en tecnologies micro-acústiques per a aplicacions sense fils. El projecte està molt enfocat al desenvolupament de solucions aplicables al desplegament de les noves bandes LTE-4G per als terminals d'usuari, principalment smart-phones.
Aquests terminals intel.ligents 4G d'última generació veuran augmentades les bandes de freqüència d'operació arribant fins i tot a disposar de fins a 21 bandes de freqüència per als terminals més avançats.
Premis Vanguàrdia de la ciència
D'altra banda, el professor de Medicina, Javier Martínez-Picado, i el professor de Física, Àlvar Sànchez, han guanyat, respectivament, el primer i el segon premi Vanguardia de la Ciència 2012, per sengles recerques sobre el virus de la sida (VIH) i la invisibilitat als camps magnètics.
La investigació de Martínez-Picado, conjuntament amb Núria Izquierdo-Useros, investiigadors els dos de l'l'institut d'investigació de la sida IrsiCaixa, obre la via a crear una nova generació de fàrmacs que actuïn de manera diferent als actuals i que els portadors del VIH puguin deixar de prendre medicació antirretroviral per a tota la vida com ara.
Pel que fa a la recerca de Sánchez sobre imants invisibles al camp magnètic, podria ser útil, entre altres aplicacions, perquè persones que porten marcapasos puguin fer-se proves de ressonància magnètica.
Els premis Vanguardia de la Ciència, organitzat pel diari barceloní, s’atorguen a partir d’un vot ponderat entre les opinions dels lectors, que es valoren en un 50%, i les del comitè científic assessor del projecte, en un altre 50%. En l’edició 2012 han votat gairebé 14.000 lectors, xifra que suposa un nou rècord de participació.