Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró...
Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba

Avança la creació d’una plataforma de microscòpia de primer nivell al Sincrotró Alba

7 de setembre de 2021 a les 14:18

El Sincrotró Alba ha rebut un crio-microscopi electrònic de transmissió d’alt voltatge Glacios (Cryo-TEM, 200 kV) procedent de la República Txeca. Aquest equipament d’última generació formarà part de la nova plataforma de microscòpia avançada ubicada al mateix Sincrotró Alba, la qual oferirà noves oportunitats tant a grups de recerca com a empreses que, apunten des del Parc de L'Alba, "convertirà Barcelona en un hub d’excel·lència europeu de primer nivell per a la col·laboració científica en aquest àmbit".

El nou microscopi Glacios està destinat a aplicacions biològiques i permet observar l’estructura de les biomolècules a escala atòmica sense necessitat d’obtenir-ne els cristalls. Es tracta d’un microscopi adequat per al cribratge de mostres biològiques i per a l’obtenció de dades estructurals a escala atòmica de grans complexos moleculars i cel·lulars, per exemple, l'estructura externa de coronavirus, com el responsable de l'actual pandèmia de la Covid-19, o els receptors que fan servir per entrar a les cèl·lules.

L’adquisició d’aquest equipament ha estat possible gràcies a l’acció conjunta de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC, cap del projecte), el Sincrotró Alba, l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), el CSIC, el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG), la UAB i l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST), i al suport dels fons europeus FEDER concedits per la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

A més de Glacios, la plataforma també incorporarà un microscopi electrònic de transmissió amb correctors d’aberracions monocromat i equips de preparació de mostres especialment ideats per a la ciència de materials i estudis a escala atòmica. En aquest cas, es tracta d’un projecte en què intervenen l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2, cap del projecte), el Sincrotró Alba, el CSIC, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), l’UAB i l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST), i que també ha obtingut el suport dels fons FEDER.