Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Avui s'inaugura l'exposició sobre La Draga, el poblat dels prodigis
Avui s'inaugura l'exposició sobre La Draga, el poblat dels prodigis

Avui s'inaugura l'exposició sobre La Draga, el poblat dels prodigis

17 de gener de 2019 a les 12:47

Avui dijous, a les 18,30, s’inaugurarà al Museu de Ca n’Oliver l’exposició “La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis”, dedicada a un jaciment excepcional. La mostra presenta el resultat de 30 anys de recerca continuada al jaciment

Audios

17-01-2019 Antoni Palomo (1)

17-01-2019 Antoni Palomo (2)

17-01-2019 Antoni Palomo (3)

17-01-2019 Entrevista Antoni Palomo

Antoni Palomo, un dels arqueòlegs del jaciment i comissari de l’exposició, explica que aquest jaciment, el qual es troba situat al centre del marge oriental de l’estany de Banyoles, és molt particular perquè dóna molt informació sobre com es van esdevenir els primers moments d’un procés tan interessant des d’un punt de vista històric.

Una exposició que ha volgut que fos sobre tot pedagògica i per això s’ha utilitzat el llenguatge del còmic. La imatge gràfica, els textos i els plafons estan barrejats amb vinyetes de còmic, de l’il·lustrador Quim Pou.

Àmbits de l'exposició

El comissari de l’exposició també explica que aquesta està estructurada en diferents àmbits, com ara: l’àmbit de l’emoció, perquè aquest jaciment és molt especial a tot Europa, ja que part de les restes arqueològiques han estat cobertes per sediment i per aigua, la qual cosa ha fet que la matèria orgànica s’hagi conservat, cosa que gairebé mai succeeix, i ha permès que es conservin objectes de fa 7.400 anys

En una segona part, continua el comissari, s’explica com és aquest jaciment a través del llenguatge del còmic amb il·lustracions de l’il·lustrador Quim Bou i que tenen com a protagonista una estudiant d’arqueologia de la UAB que comença a fer pràctiques i a partir de la seva història vital explica tot el procés.

Un altre àmbit és el de l’anàlisi, on es mostren bona part dels objectes arqueològics reals que s’han trobat, d’una banda, i de l’altra altres objectes arqueològics reproduïts.

Finalment, hi ha una part més d’interpretació on s’explica de boca de l’estudiant de la UAB la interpretació de com seria la vida en aquest jaciment.

I per acabar hi ha una part anomenada la imaginació, on s’utilitza la reproducció en 3D per fer una recreació virtual de com era el poblat.

La primera activitat programada amb motiu de l’exposició ‘La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis’ es farà el diumenge 20 de gener, a les 11:30h. El Museu de Ca n’Oliver i el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola proposen un taller sobre el pa adreçat a famílies amb infants. En ell els participants aprendran a moldre el cereal per fer farina i a preparar el pa tal com es feia fa més de 7.000 anys.

Galeria d'imatges