Bancs del temps o la prova que el temps és or
14 d'abril de 2011 a les 0:00El Banc del Temps és el primer banc que funciona sense diners. En aquest banc únicament es pot dipositar temps que podràs intercanviar amb els altres a través de la prestació de serveis. El seu funcionament és el que explica el llibre 'Los bancos del tiempo. Experiencias de intercambio no monetario', publicació que aborda també un estudi sociològic sobre aquesta iniciativa que suposa un canvi en els usos del temps i una nova manera de relacionar-se en la comunitat.
La coordinadora dels Bancs del temps de l'associació Salut i Família, Josefina Altés, i la sociòloga del Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball de la UAB Carolina Recio han presentat el llibre Los bancos del tiempo a l'Ateneu de Cultura dins del programa de Sant Jordi a la ciutat. La publicació té una tercera autora, Elvira Méndez, que no va poder assistir a la presentació.El llibre proposa repensar el temps i ofereix una visió dels bancs de temps entesos com un recurs comunitari per resoldre problemes de temps de la vida quotidiana de les persones.
Un Banc del temps vol promoure l'intercanvi gratuït de serveis entre persones, al temps que fomenta l'oportunitat de conèixer i confiar en els altres per tal de resoldre necessitats de la vida quotidiana. El seu funcionament és molt simple. Cada persona ofereix uns serveis o activitats i, a canvi, pot demanar serveis d'altres persones. Els serveis que s'intercanvien són els proposen els mateixos socis del Banc del temps i poden anar des de practicar idiomes, acompanyar gent gran a comprar o fer reparacions domèstiques, entre molts altres.
Josefina Altés indica que les persones que participen en el banc del temps comparteixen temps, habilitats , coneixements i serveis i destaca que és una experiència en creixement fins i tot internacional.
Carolina Recio manifesta que els usos del temps estan variant a la nostra societat, però la nostra vida encara està organitzada pel temps mercantil. La sociòloga remarca que això fa que una part de la població, especialment les dones, que té una doble jornada tingui un temps invisible que amb el banc del temps es visibilitza. En aquest sentit, Altés manifesta que un Banc del temps és molt igualitari perquè els 60 minuts d'una persona són idèntics al de qualsevol altra, sigui quina sigui la seva raça, treball o gènere:
Una de les qüestions que més resalta el llibre 'Los bancos del tiempo' són les relacions comunitàries que suposen aquestes noves xarxes d'intercanvi de coneixement. Recio i Altés indiquen que es passa del voluntariat a l'intercanvi i es generen noves relacions comunitàries.
Cerdanyola disposa d'un Banc del temps des de novembre de 2009 Els seus impulsors es reuneixen a l'Ateneu els dilluns i dimecres de 18.30 a 19.30 hores i els dimecres i dijous d'11.30 a 12.30 hores.