Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Bassas: l'aposta pel criteri per tenir periodistes amb veu pròpia
Bassas: l'aposta pel criteri per tenir periodistes amb veu pròpia

Bassas: l'aposta pel criteri per tenir periodistes amb veu pròpia

8 d'octubre de 2013 a les 13:10

Antoni Bassas ha inaugurat el curs acadèmic a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb una crida a la formació d'un criteri propi que permeti als professionals disposar d'una mirada personal sobre els fets i tenir una veu pròpia.

Antoni Bassas, un dels periodistes més populars del país, ha dictat la lliçó "Periodista: una veu i una mirada" per inaugurar oficialment el curs de la Facultat de Ciències de la Comunicació amb una aula magna plena a vessar. L'actual editor del diari Ara i exdirector d'Els matins de Catalunya Ràdio i excorresponsal de TV3 als Estats Units, entre d'altres treballs, destaca que "el món interior" d'un professional és clau per donar una bona informació en un ofici on la improvisació és habitual ja que es treballa amb poc temps.

Bassas insisteix que disposar de criteri propi i coneixement són essencials per al periodista i per això destaca la importància dels estudis universitaris i de combinar teoria i pràctica. El pensament crític és un dels elements que proporciona la formació a la facultat , segons Bassas, que tot i això considera el periodisme un ofici que s'aprèn amb el temps i no amb la consecució d'un títol.

Per a Antoni Bassas, el periodisme és una mirada projectada per algú que té veu pròpia i per això cal estar atent, observar i pensar amb criteri. Un altre element necessari és un fet que, per a Bassas, sembla una obvietat però que no es dóna sempre: fer preguntes de les quals interessi la resposta.

El periodista enveja la formació en expressió oral i escrita que es dóna als Estats Units des de que els nens són petits. Bassas manifesta que els nordamericans volen causar efecte amb les paraules i per això tenen més facilitat per parlar en públic i fins i tot es recorda als seus presidents per la qualitat dels discursos que han fet, com és el cas paradigmàtic de Kennedy.

Política i periodisme

Per a Bassas, ara no hi ha més propaganda que en altres moments de la història del periodisme ja que "sempre ha estat influenciat" pels interessos polítics, tot i que considera que "ara es veu més clar". En aquest sentit, indica que des de la guerra de l'Iraq aquesta influència és més clara i "costa de veure qui parla amb una veu pròpia" fins i tot a un món periodístic amb grans personalitats com les dels Estats Units.

Pel que fa a la tecnologia, Bassas és partidari d'utilitzar totes les possibilitats que ofereixen, al temps que lloa la llibertat d'expressió que permeten les xarxes socials. No obstant això, remarca que el periodisme és la subjectivitat responsable i honesta, cosa que no sempre es dóna en aquests canals.