Basté i Artigau: Un home cau és "una aposta per la normalitat i la proximitat al lector"
20 d'octubre de 2017 a les 12:48"És un llibre que pot llegir gent de qualsevol edat, però un jove es sentirà còmplice de moltes coses: de la ciutat i d'un tipus de llenguatge proper sense cap voluntat de guanyar el premi Planeta". Així explica Jordi Basté, el director del programa radiofònic El Món a RAC1, l'aposta per la proximitat al lector de la novel·la "Un home cau" que presentava aquest dijous, 19 d'octubre, al Cafè amb lletres juntament amb l'altre autor del llibre, Marc Artigau.
Audios
19-10-2017 Cafè amb lletres amb Jordi Basté i Marc Artigau
La novel·la es fonamenta en un detectiu privat allunyat de les figures clàssiques del gènere que ha d'esclarir les causes de la desaparició d'un home en l'espigó de la Mar Bella, home que resultarà ser fill d'una família benestant de la ciutat. El detectiu està sopant en un restaurant de la platja quan és testimoni d'una escena que l'inquieta: dos homes s'apropen a l'espigó gesticulant com si discutissin. Al cap d'una estona només en torna un.
L'estructura de la novel·la alterna el seguiment de les passes d'aquest detectiu, l'Albert Martínez, un paio amant de la vida, seductor, gai i amb un alt sentit de l'humor, però també la història del Jofre, l'Oriol i la Mireia, els fills d'una família adinerada de Barcelona. Marc Artigau, dramaturg recentment guanyador del premi Quim Masó amb l'obra Alba, destaca que el propi personatge principal és una aposta per aquesta normalitat, al temps que Jordi Basté afegeix que l'estructura de la novel·la s'havia pensat en capítols curts que acabessin "sempre en alt, com una sèrie" de televisió. Una obra feta a quatre mans en què el tronc central de la novel·la el marcava Artigau amb aportacions i canvis de Basté i la part principal dels dos relats eren responsabilitat d'un dels autors: la trama del detectiu, de Basté, i la de la família, d'Artigau.
Els autors anuncien que el personatge del detectiu Albert Martínez tindrà continuïtat en una nova novel·la en què ja estan treballant i que, possiblement, estarà enllestida per a finals del 2018.
Amor per Barcelona amb una visió crítica de la família tradicional
Un home cau també és un cant d'amor a una Barcelona absoluta protagonista de la novel·la. La Barceloneta, Gràcia, Sarrià, l'Eixample, els carrers i places de la ciutat són més que un escenari de fons, els seus racons, i molt especialment, els racons gastronòmics, són una de les salses que acompanyen la trama policíaca, ambientada en una ciutat que els autors s'estimen i que, gràcies a la novel·la, coneixen més. Basté indica que la Barcelona de Maragall, del 92, estava al darrera de la novel·la i remarca el descobriment de la Barceloneta dels pescadors, un espai amb "identitat pròpia" dins la gran ciutat.
La novel·la es mostra més critica amb el concepte tradicional de família del país "on hi ha coses que no es parlen i si no es parlen no existeixen", segons diu Artigau. A Un home cau els autors es capbussen en una família que no és tan exemplar com sembla a simple vista i de la que anirem coneixent els seus pecats amagats. Basté subratlla que és tracta d'una família "d'un temps, d'un país que les noves generacions estan canviant" perquè han perdut la por "a ser com es vol ser".
Influències literàries barcelonines
A les pàgines de la novel·la d'Artigau i Basté traspua un homenatge al Carvalho de Vázquez Montalban, però també un to humorístic que en molts moments recorda les aventures surrealistes dels personatges d'Eduardo Mendoza per una Barcelona de baixos fons i de barris alts. Així, Artigau confessa la seva admiració pel Mendoza primerenc de El laberinto de las aceitunas o El misterio de la cripta embrujada i Basté declara la seva estima pel Vázquez Montalbán d'obres com Tatuaje - fins els punt que va començar a cuinar perquè ho feia el personatge de Carvalho-, però també influències de Maruja Torres i la seva prosa "planera, descarada, directa, sensible i amb mala llet".
De fet, Jordi Basté explica el seu amor per la novel·la de misteri des de la infantesa amb la lectura infantil de la col·lecció de butxaca d'Agata Christie de l'editorial Molino fins arribar ara a la novel·la negra nòrdica.
Diàleg davant l'angoixa
D'altra banda, el periodista també va comentar ahir a la sala Granados de la Biblioteca la situació política del país. Basté demana que "s'acabi ràpid perquè no podem viure amb aquesta angoixa". El director d'El Món a RAC1 considera que la nostra societat viu "sobreinformada, travada... ni gastem ni ens ho passem bé...no hi ha crisi i vivim com si n'hi hagués i això és molt injust". Basté recupera la petició de diàleg als polítics que va fer Gemma Nierga després de l'assassinat d'Ernest Lluch quan ara hi ha "un moviment que, t'agradarà o no, però és extraordinàriament pacífic". Per al periodista, els governs Central i de la Generalitat han de "xerrar, mesos si cal, i que al final ens diguin com acaba la pel·lícula".
La propera sessió del Cafè amb lletres de Cerdanyola serà el 23 de novembre quan Tina Vallès presenti 'La memòria de l'arbre', Premi Llibres Anagrama de Novel·la. Com sempre, serà a les 19.30 hores i a la sala Enric Granados de la Biblioteca.