Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Bastonada judicial al projecte d’abocador de can Fatjó dels Aurons
Bastonada judicial al projecte d’abocador de can Fatjó dels Aurons

Bastonada judicial al projecte d’abocador de can Fatjó dels Aurons

9 de juny de 2021 a les 13:10

L’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra ha anunciat que ha guanyat, juntament amb l’Ajuntament de Cerdanyola, el judici amb l’empresa Puigfel SA pel projecte d’abocador de Can Fatjó dels Aurons.

Segons indiquen fonts de l’EMD, la sentencia, que no és ferma i es pot recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, estima que l’empresa volia tirar endavant el projecte amb un Projecte d’Actuació Específica quan la via requerida en el cas d’un abocador és un Pla General d’Ordenació Urbanística.

L’any 2011 sorgia la noticia d’un possible abocador a l’argilera de l’empresa Almar -sobre el que Puigfel tenia drets d'explotació des de 2009- i que s’havia incorporat al Pla de Viabilitat Econòmica de l'Ajuntament de Cerdanyola com una possibilitat de futur. En aquell moment, el president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, manifestava l’oposició del veïnat davant “la possibilitat de tenir un abocador d’escombraries a menys de 20 metres de les vivendes” i a menys de 500 metres d’escoles, hospitals i hotels de Sant Cugat. Andreu es mostrava disposat a endegar "tot tipus d’accions legals, polítiques i socials", convidava l’Ajuntament de Sant Cugat a sumar-se a l’oposició i demanava a l’Ajuntament de Cerdanyola que reconsideri la que considerava predisposició a tirar endavant el projecte.

L’aleshores alcaldessa, Carme Carmona, comunicava la seva oposició a aquesta instal·lació destacant que “Cerdanyola ja compleix amb escreix la seva quota d’acollir abocadors al seu terme municipal”, rebuig que posteriorment aprovava el Ple de l’Ajuntament en una moció amb suport unànime del Consistori que recordava la proximitat a centres escolars, centres esportius, hospitals, oficines, hotels i habitatges. També s'arribava a aquest rebuig a l'abocador al Parlament de Catalunya.

Paral·lelament, es creava una plataforma ciutadana a Bellaterra que anunciava la intenció d’emprendre la via judicial per aturar una activitat que afirmaven que vulnerava la legislació vigent. A finals d'aquell 211 s'anunciava la retirada d'aquell primer projecte.

L’EMD destaca ara en un comunicat el paper decisiu de la plataforma veïnal en la tasca de conscienciació sobre els perjudicis del projecte que, apunten, va fer canviar la sensibilitat de les administracions.

Oposició d'Ajuntament i EMD a un nou intent amb suport judicial

El comunicat indica que Ajuntament i EMD han defensat conjuntament l’oposició davant un nou intent de tramitació per part de l’empresa Puigfel que volia fer-ho a través d’una autorització o una llicència. D’acord a aquestes informacions, la sentència deixa clar que la implantació d’un abocador s’ha de fer amb un Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal i no a través de la via administrativa que defensava l’empresa, la d’un Projecte d’Actuació Específica.