Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Biblioteca Vivent, el diàleg contra els prejudicis que fomenten la discriminació
Biblioteca Vivent, el diàleg contra els prejudicis que fomenten la discriminació

Biblioteca Vivent, el diàleg contra els prejudicis que fomenten la discriminació

15 de desembre de 2015 a les 12:18

La IV Tardor Solidària ha programat dins el Cerdanyola Coopera l'activitat Biblioteca Vivent, organitzada per ACATHI, l'Associació Catalana per a la Integració d'Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants. A la Biblioteca Vivent els llibres són persones subjectes a situacions de conflicte social i discriminació com a conseqüència de la seva procedència, creences o orientació sexual, amb les que es poden mantenir converses d'uns 20 minuts, un diàleg per esborrar estereotips i prejudicis.

Audios

15-12-2015 Rodrigo Araneda

15-12-2015 Rami

El president d'ACATHI, Rodrigo Araneda, explica que la iniciativa de la Biblioteca Vivent neix a Dinamarca per mostrar que els prejudicis es basen en el desconeixement de les persones i el tema escollit per a l'activitat a Cerdanyola han estat els refugiats que fugen de casa seva per diverses raons.

La Biblioteca Vivent tracta molts temes relacionats amb la discriminació i els drets humans i es realitza a tot tipus d'espais, des de places públiques, com ara a Cerdanyola, a escoles o fins i tot empreses. A més de persones migrades arribades de qualsevol país del món, a la Biblioteca Vivent també hi ha gent autòctona que en el seu moment van haver d'emigrar, dins el propi Estat espanyol o a l'estranger.

Araneda diu que "la base de la discriminació és la ignorància i la Biblioteca Vivent busca generar relacions entre persones com a motor de transformació social".

Un dels llibres vivents amb qui es va poder conversar a Cerdanyola és el Rami, un enginyer mecànic sirià de 36 anys que ha fugit de Damasc amb la seva muller i un fill de 7 anys i ja fa un any que s'han instal•lat a Catalunya. Rami portava una vida absolutament normal, amb treball, família i amics, en un país modern i estable, fins que la guerra ho va canviar tot.

A l'esclatar la guerra i com a cap de desenvolupament de projectes en una organització humanitària, que gestionava paquets d'ajuda, Rami va començar a rebre amenaces d'Estat Islàmic, que el tenia sota vigilància i exigia el material si volia garantir la seguretat de la seva família.

Rami es considera afortunat perquè té un germà establert a Sabadell, vivint amb la seva muller i tres fills, i gràcies a ell va poder demanar un permís de visita per fugir de Síria i posar fora de perill les vides de la seva família. Rami i la seva família han passat deu mesos difícils vivint a casa del seu germà mentre buscaven una feina i aprenien l'idioma. Lamenta no haver tingut una mica més de recolzament per part de l'administració però es mostra infinitament agraït "per la resposta de la gent, que ens han ajudat molt. Ara sóc feliç, el meu fill ja parla català i castellà i està perfectament integrat a l'escola".

Rami, que ha deixat familiars i amics a Síria es reconeix un home afortunat per tenir un germà que ja vivia aquí, per poder portar al seu fill a l'escola i per haver trobat feina aquesta mateixa setmana com a programador informàtic a un empresa a Sant Cugat, però no oblida a tota la gent que fuig del seu país sense tenir res, "havent-ho perdut tot i amb un futur incert com equipatge". Malgrat tot, Rami té ben clar que "si avui acabés la guerra, demà mateix tornaria a marxar a casa meva".

Galeria d'imatges