Bolinaga homenatja els artistes oblidats o perduts per la guerra i el franquisme
16 de febrer de 2007 a les 0:00L’Espai Enric Granados acull l’exposició '1937. Referents', de l’artista de Cerdanyola Jesús Bolinaga. L’exposició és una mostra individual que vol retre homenatge a l’efervescència cultural de la II República truncada per la Guerra Civil i la posterior dictadura del general Franco.
1937. Referents es va inaugurar ahir en un acte que va comptar amb la presència de la regidora de Cultura, Consol Pla; el crític d’art Josep Casamartina i l’historiador Josep Lluís Negreira.
Un emocionat Jesús Bolinaga va explicar que els quadres exposats volien ser un sincer homenatge a tots aquells que va patir la guerra, tant al front com a la reraguarda, i a tots aquells que van patir exili i repressió un cop acabada la guerra, provocant una irrecuperable pèrdua creativa i intel·lectual al país.
L’historiador Josep Lluís Negreira va parlar de la Cerdanyola de 1937, que en plena guerra va acollir a molts artistes, la majoria anònims i amb una obra desapareguda, esborrada pels anys de dictadura que vindrien. Per a Negreira, l’exposició de Bolinaga és una mostra del que hagués pogut estar Cerdanyola ara fa 70 anys si hagués triomfat la II República.
El crític d’art Josep Casamartina va traçar una breu panoràmica de l’ambient cultural de Catalunya l’any 37. Els pintors catalans optaven pel realisme i eren molt conservadors, però va ser l’any del Pavelló de la República a l’Exposició Internacional de París i naixia una generació de cartellistes i dissenyadors gràfics que donen un gir radical al encarcarat món de les arts plàstiques.
La regidora de Cultura, Consol Pla, va lloar la figura de Jesús Bolinaga, de qui fins ara es coneixia a la ciutat sobre tot la seva vessant com a dissenyador gràfic i que gràcies a l’exposició que s’inaugurava donava a conèixer la seva faceta com a pintor.
L’exposició 1937. Referents, de l’artista Jesús Bolinaga, romandrà oberta a l'Espai Granado fins l’11 de març. L’entrada és gratuïta.