Bon debut com a solista de Sílvia Ruíz
7 de març de 2006 a les 0:00Cerdanyola del Vallès és una ciutat que vessa música per tot arreu. Ho deia dissabte en Josep Maria Capdevila, un dels integrants dels Qu4tre 5ing, tot adreçant-se al públic que assistí al segon concert del 3r cicle organitzat pel l’Agrupació Musical de Cerdanyola amb el suport de l’Ajuntament.
El comentari del cantant sintetitza una realitat ben palpable i que abasta una àmplia gamma de varietats i estils musicals. Sense pretendre ser la Liverpool catalana, Déu n’hi do els i les músics que produeix la nostra urbs. Bona part d’aquest fenòmen recau en la feina feta des d’Aulos, Escola Municipal de Música, i l’Agrupació Musical de Cerdanyola. D’aquest duet institució i entitat n’han sortit solistes com Daniel Ligorio o Llibert Fortuny, entre els consagrats, i Dani Arias i Raül Viana, en procés de formació i en transició cap a la professionalització. Dissabte debutava una nova generació de músics en formació, encarnat en la Sílvia Ruíz, d’una veta artística que esperem no s’aturi, ans al contrari, es potenciï.
Camí a la professionalització
L’Agrupació Musical, en organitzar el cicle de concerts, va manifestar la intenció d’ajudar als nous concertistes a debutar en el complicat món de la música. L’any passat va ser el torn del Dani Arias i aquest passarà a la història com el del debut de la Sílvia Ruíz. Tensa entre bambalines, moments abans d’afrontar el seu primer concert com a solista, va superar sense cap problema els nervis escènics per delectar el públic que dissabte volgué acompanyar-la en el seu debut. Ben acomboiada pel pianista Dani García, Ruíz interpretà un madrigal de Gaubert i la Sonatine, de Dvorak.
La Sílvia sabé estar a l’alçada del compromís establert, oferint una interpretació esplèndida. Destacar el suport del públic i en especial de molts dels seus companys i companyes de la banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola.
Seguiren calorosament la seva interpretació, sense poder reprimir-se els aplaudiments entre els diversos moviments de la composició de Dvorak, i obsequiaren la flautista, ja en plena mitja part i quan arribava a la platea, amb uns grans aplaudiments. No hi ha cap dubte que l’ambient creat a l’Agrupació, on es fa música però també es fan amistats i es potencien les relacions humanes, és un desl actius més remarcables d’aquesta entitat de la ciutat.
La veu, el millor dels instruments
El concert del dissabte, en realitat, estigué format pel debut de la Sílvia Ruíz i l’actuació, a la segona part, dels Qu4tre 5ing. Canviaren radicalment les tornes per passar a escoltar un concert en el qual la veu prengué un gran protagonisme. 4 cantants, la Manolita Domínguez, soprano, Sílvia Guillem, contralt, Paco Rosado, tenor, i Joan Carles Capdevila, baix, demostraen què es pot fer conjuntant les veus humanes. Espirituals negres, gospel, alguna cançó de pel·lícules o peces clàssiques, formaren un programa que va fer gaudir i participar de valent al públic. No debades la força de les cançons religioses negres i la invitació dels cantants perquè el respectable piqués de mans o cantés alguna tornada, va permetre una gran comunió entre l’esceneri i la platea. Amb e l concurs i participació activa dels músics, tot sigui dit, que mostraren amb el seu bon quefer professional saber donar el contrapunt necessari a les veus humanes.
Remarcables la interpretació d’una cançó de bressol del Congo, a càrrec de Sílvia Guillem o les adaptacions lliures de l’Himne de l’Alegria de Beethoven i el Sanctus, de Schubert. Vaja, peces clàssiques passades pel túrmix de les veus conjuntades i servides com a productes d’un gospel o espiritual català. Tot plegat, una celebració ecumènica a llaor de la música i seguida per un públic entusiasta.
Destacar la feina feta pels voluntaris de l’AMC, en habilitar l’espai per amdbós concerts i atendre les feines necessàries pel concert, complementada pel bon quefer professional dels tècnics del teatre, Vanessa Parra i Toni Marín. Sonoritzaren i il·luminaren dues actuacions ben diferents, ajudant a crear l’ambient que cadascuna d’elles requeria.
Rossini i l’aniversari de la Banda
La música al servei de la religió continuarà protagonitzant els concerts organitzats per l’Agrupació Musical. Es deixaran de banda els espiriruals i el gospel per passar a la Missa escrita per Rossini. Cantada per la Coral Sant Jordi, una de les més prestigioses del país, amb el suport musical de l’Òpera de Cambra de sant Cugat, es podrà escoltar a l’Ateneu l’1 d’abril, a partir de les 22h. Les entrades es vendran a 10 euros i es podran adquirir als punts habituals: el cafè Setè Cel, la Floristeria casamitjana i l’Ateneu.
Per Sant Jordi la banda celebrarà el setè aniversari. Ho farà en un concert a l’Ateneu, a partir de les 19h, en el qual també actuarà la bandeta, pedrera de la banda, la Coral, formada per molts pares i mares dels músics que habitualment fan d’organitzadors i públic dels concerts. L’entrada serà gratuïta.