Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Bonet (ERC) afirma que encara hi ha vencedors i vençuts de la Guerra Civil
Bonet (ERC) afirma que encara hi ha vencedors i vençuts de la Guerra Civil

Bonet (ERC) afirma que encara hi ha vencedors i vençuts de la Guerra Civil

16 d'octubre de 2002 a les 0:00

El diputat al Parlament i Senador d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Carles Bonet afirmava ahir a Cerdanyola que els papers de l’arxiu de Salamanca demostren que encara no s’ha fet un autèntic procés de reconciliació després de la guerra civil i que, després de 25 anys de democràcia, segueixen havent-hi vencedors i vençuts. Bonet participava ahir a l’Ateneu en una xerrada-col.loqui commemorativa del 62è aniversari de l’afusellament del President de la Generalitat Republicana Lluís Companys.
El diputat i senador d’ERC considera que l’existència de “material robat” a la Generalitat, els partits polítics i particulars a l’Arxiu de Salamanca suposa un “autèntic magatzem de vestigis de la repressió i un botí de guerra” dels que ni tan sols s’ha restituït la propietat. Carles Bonet és molt pessimista sobre la possibilitat de devolució dels papers de l’arxiu de Salamanca i dubta que es puguin aconseguir mitjançant el diàleg, per la qual cosa apunta que només queda oberta la via judicial a la que optarà ERC.
Bonet creu que a Espanya no s’ha fet un exercici de memòria històrica real que “permeti acostar-se a la veritat” com s’ha fet en altres països, tot i que és un exercici necessari perquè “som hereus del nostre passat”. El diputat i senador republicà manifesta que no es tracta de “furgar en velles ferides per una venjança”, sinó de reivindicar la memòria dels vençuts per “restituir la seva dignitat” i acabar amb la discriminació i l’oblit que pateixen.
En aquest sentit, Bonet considera que la figura de Lluís Companys encarnaria tota la complexitat de la Catalunya del primer terç del segle XX i que “lluitava per la democràcia davant l’Espanya de la reacció”. Bonet marca un paral.lelisme entre la vida i la mort de Companys i “els anhels i derrotes de Catalunya” com col.lectivitat que lluitava per preservar la democràcia i la identitat nacional.
Segons Bonet, Espanya encara està pendent d’obrir un procés de reconciliació que garanteixi un futur en el que vencedors i vençuts ocupin el seu autèntic lloc a la història.