Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • #Booktubers: l'aventura de llegir... i d'explicar-ho

#Booktubers: l'aventura de llegir... i d'explicar-ho

16 de novembre de 2018 a les 15:42

Llegir sempre ha servit per aprendre, per viatjar, per viure altres vides i conèixer noves històries. Fa mil anys i avui. Però avui es pot fer de maneres que mai no s'haurien somniat. El concepte de lectura canvia al món digital. La lectura com a plaer solitari i en la intimitat pot ser ara un plaer compartit i en públic. I la manera d'explicar-ho també canvia. Del boca a orella passem a les audiències universals. El fenòmen dels #booktubers és un d'aquests canvis. I avui una d'aquestes booktubers, la Marta Botet, ho ha explicat a l'Ateneu amb una presentadora d'excepció: Laura Borràs, la seva mare. Ah, també és consellera de Cultura. 

Laura Borràs destaca que llegir és una experiència que pot continuar com sempre hem gaudit al món analògic, però que també s'ha convertit en una experiència transmèdia perquè ara "també llegir vol dir fer-ho a cavall de suports tecnològics". La conseller de Cultura considera que cal "obrir el concepte de lectura" perquè també "és llegeix l'art o el món que ens envolta" i perquè el que tradicionalment havia estat una experiència solitària pot esdevenir també un fet compartit, molt especialment a l'àmbit digital. Així, Borràs comenta el fenomen dels audiollibres que ens permeten llegir mentre fem esport, però indica que també quan assistim a una representació teatral "estem llegint Shakespeare". 

Un d'aquests canvis, d'aquests nova obertura en relació al concepte de lectura la donen els booktubers, col·lectiu que aplega el grup de creadors de contingut de YouTube que publica vídeos sobre llibres, fent xarxa i creant comunitat. Una de les booktubers destacades al panorama juvenil català és Marta Botet, la filla de Laura Borràs. La Marta ha explicat aquest divendres, 16 de novembre, la seva experiència a més de 300 alumnes de secundària de quatre centre de la ciutat: Gorgs, Banús, Ramon Fuster i Fedac.

La jove indica que des de ben petita va viure envoltada dels llibres com una cosa positiva i que així es va aficionar a la lectura. Tant que als 11 anys va crear un bloc dedicat a fer ressenyes literàries per explicar a altres nens les seves lectures d'una forma divertida, allunyada de la formalitat de l'àmbit escolar. De les ressenyes dels llibres de Geronimo Stilton o Tina la superbruixa va passar a fer vídeos. I, a poc a poc, sense adonar-se, es va convertir en una booktuber que ni coneixia aquesta nom. Amb el pas del temps, la booktuber té centenars de vídeos on intenta sempre aportar noves idees i realitza conferències, com la d'avui al teatre Ateneu, per explicar a altres joves que un llibre obre nous universos i que et pots acostar a la creació sense por. 

 

Galeria d'imatges