Brindis per un concert de luxe
2 de juliol de 2012 a les 0:00La tràgica història de la cortesana Violeta és una de les històries més representades a sobre d'un escenari, una de les òperes més significatives del compositor operístic per excel.lència. El repte d'oferir una versió a La Traviata de Giuseppe Verdi per orquestra, cor i solistes era gran. El públic assistent va certificar que la Banda i la Coral de l'Agrupació Musical de Cerdanyola van superar amb nota aquest repte acompanyats de quatre solistes i de la coral Veus Cor de músic, i amb la direcció escènica de Jordi Fité.
Jordi Barceló feia la narració entre escenes de la història de La Traviata amb l'afegit espectacular d'una projecció d'imatges en una gran pantalla per situar el públic en el moment escènic. I, sobretot, amb una Natasha Tupin espectacular com a Violeta i Carles Cremades, com a Alfredo, amb grans moments com l'esperat Brindis que obre el primer acte de l'òpera.
Tot per fer realitat una adaptació ambiciosa des del punt de vista musical i també des del punt de vista organitzatiu. Gerard Pastor, director musical del concert i de l'Agrupació Musical, destaca que en aquest espectacle s'han conjugat molts elements amb reptes escenogràfics, logístics, i també musicals com la necessitat de fer els arranjaments de més d'hora i mitja de música pensant exclusivament en un concert amb dues corals i quatre solistes. Pastor indica que per un Concert al castell normal calien unes 80 persones i en aquesta edició poden haver participat unes 250.
El concert al castell és més que una actuació musical. S'ha convertit en una cita cultural, però també social de Cerdanyola. Més de 900 persones assistien al concert de divendres a la nit en un espectacle que l'Agrupació Musical assumeix que ha esdevingut referència ciutadana. El president de l'entitat, Ramon Beltran, comenta que l'any passat es van adonar d'aquest pes ciutadà del Concert al castell, però s'ha confirmat amb la resposta del públic tot i el temps de crisi. Beltran indica que per poder costejar aquest esdeveniment, l'entitat compta amb patrocinis i l'ajut municipal, però també fa actuacions al llarg de tot l'any per tenir tot a punt en aquesta iniciativa en què es té en compte des de la qualitat del so al més petit detall perquè la gala brilli i el públic segueixi abonat amb fidelitat a una garantia de qualitat i també de diversitat.
Bandes sonores, ritmes llatins, sarsuela, ballet, l'homenatge a Mozart havien estat protagonistes d'un Concert al castell que any rera any es reinventa també amb un objectiu pedagògic. El director de l'AMC destaca que la finalitat d'aquesta diversitat és que "la gent no 'estanqui" i indica que hi ha hagut una renovació parcial de la banda ja que s'han incorporat músics joves. En aquest sentit, Pastor manifesta que es treballa amb un alt nivell d'exigència als músics perquè "no és el mateix tocar un ària que tota una òpera" que requereix de molta més complexitat i que obliga als músics "a escoltar i saber escoltar" els cantants.
La banda i la coral de l'Agrupació Musical de Cerdanyola pot descansar satisfeta, però ho farà per poc temps. De fet, aquesta versió de La Traviata es representarà en poc temps en altres pobles i ciutats en un espectacle que comptarà amb la mateixa producció que es va oferir divendres a Cerdanyola. Mentrestant, l'Agrupació Musical comença a pensar ja en la pròxima edició del Concert al castell. La del 2012, ha estat de luxe.