Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Bufen vents de renovació a Cerdanyola Debat

Bufen vents de renovació a Cerdanyola Debat

6 d'octubre de 2004 a les 0:00

Cerdanyola Debat afronta l’onzè any de vida amb optimisme. Després d’uns mesos de poca activitat, un grup de treball format per historiadors i periodistes, encapçalat per Josep Lluís Negreira, prepara el seu desembarcament a l’entitat. Arriben amb molta energia i prometen molta feina per la ciutat.

El president de l’entitat, Josep Maria Riera, obria una reunió dels associats de l’entitat repassant l’atzarosa vida de Cerdanyola Debat. Una associació capaç de generar debats multitudinaris, mobilitzar la població amb motiu dels incendis del 1994, promoure jornades com la dels Joves medievalistes o editar materials impresos. Una feina feta des del pluralisme, amb la presència de totes les veus.

La poca activitat del grup en els darrers mesos i el naixement del grup de treball d’historiadors i periodistes, amb ganes de treballar temes com la recuperació de la memòria històrica de la lluita contra el franquisme, va fer que ajuntessin els efectius per enfortir Cerdanyola Debat.

Una entitat, segons Josep Maria Riera, del tot necessària per la ciutat. Els nouvinguts aportaran treballs amb profunditat dedicats a la ciutat, dels quals en sortiran materials que es divulgaran a la ciutadania utilitzant tots els mètodes possibles.

Josep Lluís Negreira explica que els treballs per presentar l'any vinent la seva tesi doctoral, dedicada a la història de Cerdanyola del Vallès des de la II República fins a finals del franquisme i que, juntament amb l’estudi guardonat amb la beca Jaume Mimó i Llobet Cerdanyola: el camí cap a la democràcia. Moviment obrer i lluita antifranquista (1966-1976),  li han fet veure les potencialitats de la història local. Per això, amb la idea d’evitar que es perdi, va pensar en crear un grup d’historiadors locals amb l'objectiu que lconvergència d’esforços a Cerdanyola Debat permetrà revifar l’entitat.

La represa de les activitats s’iniciarà amb un sopar-homenatge a les dones que van participar a la lluita antifranquista. Tot i ser un reconeixement col·lectiu, es farà especial èmfasi en la Sra. Lola, personalitzant en ella totes les lluitadores. El sopar es farà a finals de mes a l’Ateneu. Es varia el restaurant per entendre Negreira que aquestes activitats culturals cal fer-les a l’Ateneu.

Just després es farà l’assemblea de l’entitat, en la qual es procedirà al relleu de la cúpula directiva de Cerdanyola Debat.

Seguiran un sopar dedicat a l’asbestosi, prevista per abans de Nadal. Aquesta activitat comptarà amb la presentació d’un documental elaborat per l’entitat dedicat al tema i la presentació d’un estudi molt recent dedicat a l’asbestosi.

Per a l’any vinent s’anuncien la celebració per finals de febrer d’unes jornades dedicades a la immigració a la ciutat, contemplant-la des del punt de vista humà. Abans de l’estiu es faran unes jornades dedicades al moviment obrer i la lluita antifranquista a la ciutat.

Paral·lement a les activitats esmentades el grup de treball generarà materials en suports diversos que difondrà a la ciutadania utilitzant tots els canals possibles. Es tindrà una especial cura amb el món escolar, on treballen bona part dels membres del grup. La idea és facilitar-los eines de treball vinculades a la ciutat.