Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Ca n'Oliver és un dels sis museus de referència d'Arqueoxarxa
Ca n'Oliver és un dels sis museus de referència d'Arqueoxarxa

Ca n'Oliver és un dels sis museus de referència d'Arqueoxarxa

12 de febrer de 2014 a les 14:02

El Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver s’incorpora a la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya (Arqueoxarxa) com un dels museus secció que encapçalen aquesta xarxa que ha d’aplegar tots els museus i jaciments arqueològics de Catalunya amb l’objectiu comú de preservar i difondre el patrimoni arqueològic català.

El Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver ha estat admès com a museu secció de l’Arqueoxarxa, la qual cosa situa Ca n’Oliver entre el principal grup de museus d’arqueologia de la Xarxa i suposa un ple reconeixement i consolidació com a centre de recerca, protecció i difusió de la cultura ibèrica. Els museus secció són els més representatius de la disciplina a Catalunya, tant des del punt de vista territorial com temàtic. L’Arqueoxarxa treballa per tal de millorar la gestió de les valuoses col·leccions dels diferents museus membres, els seus equipaments, així com articular polítiques conjuntes de conservació, difusió i dinamització territorial.

La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, explica que ser museu secció de l’Arqueoxarxa "demostra la importància de la tasca que es desenvolupa des d’un equipament cultural que és pol d’atracció de visitants d’arreu i genera coneixement a partir de les excavacions i l’estudi dels materials trobats, situant Cerdanyola en el mapa dels treballs científics vinculats al mon ibèric". Montiel creu que el reconeixement a aquest nivell d’excel·lència "és fruit d’un treball col·lectiu, que comença amb els responsables directes del museu i s’estén a altres seccions de l’Ajuntament, com els mitjans de comunicació i la seva feina de difusió, la brigada municipal i els seus treballs de manteniment o el servei d’educació que el situa en el mapa escolar de la ciutat". Montiel creu que el museu de Ca n’Oliver, "com a equipament viu i imbricat amb la gent, sabrà adaptar-se perfectament a les demandes dels futurs nens i nenes, que a ben segur disposaran de noves eines d’accés al coneixement".

Montserrat Montiel confessa que en assumir la regidoria de Cultura, algunes veus li demanaven tancar els museus de la ciutat per estalviar despesa. Montiel es confessa igualment orgullosa de no haver-hi fet cas i continuar recolzant un tipus d’equipament, "com també pot ser una biblioteca, que ajuda a la transferència de coneixements i generen una alta rendibilitat social que els fa imprescindibles per créixer com a societat que entén la cultura com a necessitat bàsica". Montiel considera que equipaments com un museu o una biblioteca són equipaments d’ús universal, "on s’encabeixen moltes activitats i relacions humanes, edificis vius i mutables que la ciutadania va fent seus". Així, Ca n’Oliver ofereix un jaciment de recerca, sales d’exposicions i conferències i esdevé igualment un espai de colònies escolars o de concerts.

El Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver, que està enllestint diverses obres de millora d’accés, continuarà fent excavacions al jaciment un any més. Quant a les exposicions, fins al 23 de febrer roman La lluita per l’oportunitat de viure. Les dones durant la II República, la guerra, el franquisme i la construcció de la democràcia.

La propera exposició temporal, del 13 de març al 4 de maig, serà Neandertals a Catalunya, que acompanyarà als visitants per un viatge als principals jaciments gràcies a un audiovisual, de 12 minuts de durada, que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadors. Quatre clips de presentació dels importants jaciments de l’abric Romaní, coves de Serinyà, de la roca dels bous i de la cova del gegant ens introduiran a les peculiaritats d’aquests singulars emplaçaments.

A més, es continuen organitzant les habituals visites guiades i tallers adreçats a tota la família.