Cada setmana es diagnostica un cas de malaltia relacionada amb l'amiant
13 d'abril de 2015 a les 12:49Cada setmana es diagnostica, de promig, un nou cas de malaltia relacionada amb l'amiant al Vallès Occidental, com l'asbestosi o el mesotelioma pleural. El doctor Josep Tarrés, pneumòleg del Grup d'Investigació sobre patologies relacionades amb l'amiant, indica que en aquests moments hi ha 901 persones amb aquest diagnòstic i que hi ha risc que apareguin nous casos fins el 2040.
Audios
13-04-2015 Josep Tarrés
13-04-2015 Esther Costa
Cada any es diagnostiquen entre 50 i 60 casos de patologies relacionades amb l'amiant malgrat que la fàbrica d'Uralita es va tancar l'any 1997. El doctor Josep Tarrés creu que les persones que van tenir relació amb aquest mineral que s'utilitzava en la producció de fibrociment tenen algun risc de desenvolupar una afecció fins el 2040 ja que el temps de latència d'una malaltia relacionada amb l'amiant pot arribar als 50 anys.
Tarrés insisteix, però, que els veïns de Cerdanyola que han arribat des de 1997 -quan va tancar la fàbrica- no tenen més risc de salut per la presència d'amiant que els de qualsevol altra localitat. El pneumòleg indica que "venir a viure a la zona en aquests moments no presenta cap risc" per a la salut, però també que "falta molta gent per emmalaltir" entre la que va tenir contacte previ amb l'amiant.
Treballadors, convivència i veïnatge
El doctor Tarrés destaca que porta 45 anys treballant sobre les patologies relacionades amb l'amiant i que el grup d'investigació amb la participació de 10 professionals d'atenció primària de la comarca ha rebut diversos reconeixements internacionals que han fet del seu treball una referència. Aquesta recerca ha fet que des de 2009 s'accepti al món científic que la patologia de l'amiant no és només d'afecció laboral per haver treballat en alguna de les empreses on es manipulaven fibres d'amiant, sinó que també n'hi ha per raons de veïnatge i de convivència amb treballadors. Josep Tarrés explica que de les 901 persones diagnosticades, el 66% són extreballadors, el 20% tenen relació de veinatge amb l'amiant i el 13% de convivència familiar amb algun treballador.
Reclamacions
El doctor Tarrés va realitzar aquestes declaracions en el decurs d'una xerrada informativa organitzada pel Col.lectiu Ronda, despatx d'advocats que porta en aquests moments diversos casos de treballadors i afectats passius.
Raquel Lafuente és una de les advocades que porta la defensa de les demandes laborals i destaca que des de l'any 2005 s'han produït sentències, fins i tot del Tribunal Suprem, que consideren culpables les empreses. Lafuente remarca que les persones vídues també tenen dret a reclamar perquè l'afecció és "imprescriptible", a l'igual que destaca que si un treballador mor d'una malaltia pulmonar i fumava és l'empresa la que ha de demostrar que no hi ha cap relació entre la mort i una patologia relacionada amb l'amiant.
Per la seva banda, Esther Costa s'ha especialitzat en casos d'afectats passius on si destaca que els terminis de prescripció són molt rigorosos i de només un any de temps per reclamar i si no es perden tots els drets. L'advocada considera aquest termini molt curt perquè quan a una persona li diagnostiquen un mesotelioma o perd un familiar "no està pensant en demandes", però destaca que es troben molts casos en què quan la persona acudeix al seu despatx el cas ja ha prescrit.
Costa creu que la via de reclamació és més sòlida amb els afectats passius per convivència ja que es poden fonamentar en les sentències de casos de treballadors, però defensa que també és viable el cas d'afectats ambientals per veïnatge. En aquest sentit, l'advocada indica que hi ha un informe de l'Ajuntament de 1971 que indica que Uralita incomplia normes mediambientals i requeria l'empresa al seu compliment. L'informe indica que hi havia xemeneies que escampaven amiant a l'aire.
Per la seva banda, Raquel Lafuente destaca la necessitat de donar a conèixer una "tragèdia que ha estat silenciada" i que la ciutadania de Cerdanyola i Ripollet s'impliqui en aquesta tasca.