Camí de Justícia per 'assassinar' l'abat de Sant Cugat
21 de desembre de 2005 a les 0:00Una quarantena de persones ja han confirmat la particípació divendres, 23 de desembre, en el Camí de Justícia, l'última de les activitats incloses al programa cultural Coincidències insòlites amb què els museus de Cerdanyola i de Sant Cugat commemoren conjuntament l’assassinat de l’abat Ramon Arnau de Biure a mans de Berenguer de Saltells la nit de Nadal de 1350.
El Camí de justícia és una marxa nocturna entre Sant Pau de Riu Sec i el monestir de Sant Cugat, el camí que suposadament va fer Berenguer de Saltells per arribar al Monestir. Un cop arribats al mosterir, els participants assistiran a la representació de l'obra teatral Pedra i sang, original de Josep Maria Jaumà i que representarà la companyia santcugatenca Tetrateatre, que relata l'assassinat i les seves causes.
Els fets que es commemoren es van produir la nit de Nadal de l’any 1350 quan Berenguer de Saltells, noble d’una família de Cerdanyola, va assassinar en plena missa del gall l’abat del monestir de Sant Cugat, Ramon Arnau de Biure. Els historiadors diuen que ens trobem davant d’un episodi més de les disputes feudals entre els senyors i els seus feudataris dins del context de les lluites que enfrontaven el poder laic i l’eclesiàstic pel control de la renda i del territori.
L'autor de Pedra i sang, qui, de fet, considera l'obra d'autoria col.lectiva, remarca aquest assassinat en plena missa del gall com un element "teatral, mediàtic, com si Berenguer de Saltells vulgués fer una venjança pública" amb una mort que Jaumà destaca no va servir a ningú: "l'abat va morir i Berenguer de Saltells es va convertir en pròfug".
Josep Maria Jaumà destaca l'escenari de la representació teatral ja que s'escenifica a la sala capitular del Monestir de Sant Cugat. L'obra, a més de fer-se la nit del 23 de desembre dins el programa Coincidències insòlites es representarà entre els dies 25 i 28 de desembre. Jaumà espera que aquesta representació esdevingui una tradició nadalenca a la veïna població com ho són Els pastorets.
Jaumà considera especialment positiva la col.laboració d'Ajuntament i entitats de Cerdanyola i Sant Cugat en aquesta iniciativa cultural "que tan de bó es repetís amb altres iniciatives per reforçar llaços comuns" entre amb dues poblacions.
El programa Museus en xarxa, coincidències insòlites està promogut per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Aquesta proposta permet reflexionar sobre els objectes, els esdeveniments, els museus i els municipis. És un programa que pretén difondre el llegat cultural comú del dos municipis implicats.