Caminant entre neandertals
14 de març de 2014 a les 10:03L’exposició Neandertals a Catalunya s’instal·la al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver fins al 4 de maig per apropar-nos als neandertals. L’exposició, que es complementa amb diverses activitats i visites guiades, està organitzada per la Universitat de Barcelona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Neandertals a Catalunya proposa als visitants diversos interrogants amb l’objectiu de centrar una síntesi del coneixement actual dels neandertals. Qui són els neandertals? Com es van descobrir? On es localitzen jaciments neandertals a Catalunya? En quin entorn van viure? Van desaparèixer completament? Les respostes als interrogants es troben en diversos mòduls informatius i en un audiovisual de 12 minuts de durada amb entrevistes a destacats investigadors i investigadores, que ens permeten conèixer millor el dia a dia de l’espècie.
La investigadora de la Universitat de Barcelona, Montserrat Sanz, explicava que els neandertals sempre havien tingut molt mala premsa, fruit del desconeixement. De fet, la paraula neandertal es fa servir com a adjectiu de menyspreu, per apropar-nos als primats. En canvi, les darreres investigacions ens descobreixen una espècie molt propera a nosaltres, que feien ús de les herbes medicinals, coneixien l’art corporal i gaudien d’una dieta variada en aliments depenent de l’entorn. El recorregut de l’exposició acaba amb una pregunta provocadora. Van desaparèixer els neandertals amb l’arribada de l’homo sapiens? O encara hi són entre nosaltres? O més ben dit, dins de nosaltres? Via recerca genètica s’ha descobert presència d’ADN neandertal en tots nosaltres.
El responsable de Transferència del Grup de Recerca Didàctica del Patrimoni, Rafael Sospedra, explicava que l’exposició Neandertals a Catalunya obre una línia de petites exposicions, a gairebé cost zero, que s’ofereixen als museus en uns temps de crisi que limiten molt les produccions pròpies. L’exposició, exemple d’esforç per socialitzar al màxim el coneixement científic, està plantejada en base a diverses preguntes que desperten l’interès dels visitants, que a més, gràcies als codis QR, poden dur-se l’exposició a casa i ampliar coneixements de la mà d’experts en la matèria.
La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, va dir que l’exposició Neandertals a Catalunya s’avé molt bé a la filosofia i públic familiar del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, i que és prefecte per incitar als més joves a interessar-se per l’estudi del passat. La tècnica de Patrimoni, Marta Argelagués, recordava que en el marc de l’exposició Neandertals a Catalunya, el diumenge 16 de març es farà una visita guiada a les excavacions del Poblat Ibèric de Ca n’Oliver i una demostració de metodologia arqueològica. L’activitat és gratuïta, no cal inscripció i està recomanada per a majors de 10 anys.
Altres activitats programades al voltant de l’exposició seran la conferència Els neandertals, a càrrec del grup de recerca del Quaternari de la Universitat de Barcelona (dijous, 3 d’abril, a les 18.30 hores); el taller Descobrir el foc, treballar la pedra, a càrrec del Grup de Recerca Didàctica del Patrimoni (diumenge, 27 d’abril, a les 11.30 hores); i les visites guiades tots els dijous i dissabtes, a les 18.30 hores.