Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Camins que uneixen ciutats

Camins que uneixen ciutats

14 de desembre de 2007 a les 0:00

Els tinents d’alcalde de cultura de Sant Cugat i Cerdanyola, Xavier Escura i Consol Pla, presentaven ahir la III edició del Camí de Justícia. Una activitat que rememorarà l’assassinat de l’Abat Biure, la nit de Nadal de 1350, a mans del noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells.

Si voleu participar en la III edició del camí de Justícia, que se celebrarà el proper 21 de desembre, ho tindreu molt complicat perquè en només dos dies s’han cobert les places de previstes, tant a Cerdanyola com a Sant Cugat. Un total de 96 persones podran reviure uns fets luctuosos, esdevinguts la Nit de Nadal de 1350 quan el noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells assassinava l’Abat Biure, prior del Monestir de sant Cugat, mentre oficiava la Missa del Gall. Un tràgic esdeveniment provocat per la demanda del cerdanyolenc de les terres de la família, retornades al monestir perquè se’l donava per desaparegut. Un fet puntual que s’emmarcava en un context general de lluites entre la noblesa feudal i els grans propietaris, com el monestir, pel control de les terres que desembocaria en guerres civils.


El camí de justícia
L’any 2005 i a proposta del Museu de Cerdanyola naixia una activitat, El camí de Justícia, per rememorar els fets històrics esdevinguts la Nit de Nadal de 1350. La proposta, recollida entusiàsticament pel Museu de Sant Cugat i que compta amb el suport d’entitats d’ambdues ciutats, s’emmarca el primer any en el programa Coincidències Insòlites, de la Diputació de Barcelona. Vist l’èxit l’activitat ha pres volada i cada cop hi participen més entitats. Enguany, i al costat dels Amics de Berenguer de Saltells, el Club Muntanyenc de Sant Cugat, l’Associació Pedra i Sang, el grup Tetrateatre, s’afegeixen el CIMS i els restauradors i pastissers de Sant Cugat.

Els responsables de Cultura i Sant Cugat remarcaren el treball conjunt, administració i entitats, a l’hora de fer realitat una nova edició del Camí de Justícia. Xavier Escura, tinent d’alcalde i responsable de Cultura de Sant Cugat, remarcava com a partir d’un fet luctuós, com un assassinat, s’han pogut desenvolupar activitats comunes que apropen dues ciutats amb moltes coses en comú, com Cerdanyola i Sant Cugat. Consol Pla, tinent d'alcalde i regidora de Cultura de Cerdanyola, va remarcar la implicació de les entitats per fer possible la caminada. Una activitat que ha comptat amb un gran suport, traduït amb l’èxit de les inscripcions que feren que s’esgotessin les places previstes en dos dies.

Flaons
El director del Museu de Sant Cugat, Lluís Campins, va explicar que els caminants de Cerdanyola seran rebuts al Monestir amb un caldo i menges pròpies de l’època. No hi haurà pa amb tomàquet perquè com va explicar a aquella època no n’hi havia, d’aquest producte i en la preparació de l’àpat han volgut cenyir-se al màxim als productes d’aquell moment. Una de les novetats de l’any serà que els comensals culminaran l’àpat amb unes postres típiques de l’època, els flaons. S’han recuperat a partir dels capbreus del monestir, autèntics inventaris de la vida i béns de la institució que es feien regularment per part de la comunitat. Lluís campins.

Posteriorment i a la Sala Capitular es representarà l’obra Pedra i Sang, a càrrec del, grup Tetratetare i l’Associació d’Amics de Pedra i Sang. El muntatge rememora l’assassinat de l’Abat Biure, a càrrec d’una companyia d’afeccionats tot i que com va anunciar Campins, hi haurà la presència d’algun actor “molt conegut”. Enguany la representació serà enregistrada per la Generalitat, que produirà un material audiovisual amb finalitats pedagògiques per a ser distribuït i emprat als centres escolars del país.