Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Campanya dels Mossos per prevenir els robatoris de mòbils
Campanya dels Mossos per prevenir els robatoris de mòbils

Campanya dels Mossos per prevenir els robatoris de mòbils

23 d'abril de 2013 a les 13:04

L’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Cerdanyola està portant a terme una campanya d’informació, la qual té dos objectius. D’una banda, donar tot un seguit de consells de seguretat per prevenir robatoris de telèfons mòbils i altres dispositius electrònics al carrer. I de l’altra, explicar quines són les conseqüències que se’n poden derivar de posar una denúncia falsa o simulació de delicte, per tal d’obtenir els beneficis de l’assegurança.

Segons la responsable de l’Oficina, Anna Garcia, aquesta és la primera vegada que es porta a terme una campanya d’aquestes característiques, perquè en el darrer any s’ha observat que moltes de les denúncies de robatori amb violència a la via pública de telèfons mòbils o altres dispositius electrònics són falses amb un objectiu clar: bé canviar el terminal o recuperar la despesa.

El frau consisteix en denunciar robatoris amb violència i/o intimidació dels telèfons per beneficiar-se de la cobertura de l’assegurança, quan en realitat l’aparell ha estat furtat, perdut o avariat.

En aquest sentit, Garcia també destaca que, tot i que la gran majoria d’agents de corredories d’assegurances o venedors de telefonia mòbil no ho fan, aquells que aconsellen als seus clients formular una denúncia que no s’ajusti a la realitat per beneficiar-se de les cobertures de l’assegurança, està cometent també una infracció penal per inducció al delicte.

La pena per aquest delicte, recollit a l’article 457 del Codi Penal és una multa econòmica de 6 a 12 mesos i la creació d’antecedents penals, en cas de sentència ferma per part del jutge.

Quant als consells que des de la Comissaria es dóna per evitar ser víctima de furt al carrer, aquests giren sobretot entorn a tres conceptes bàsics: no fer-ne exhibició, estar alerta i anar pel carrer amb actitud desperta i vigilant.

Un altre aspecte que Garcia també destaca com a cabdal és saber quines prestacions té el nostre mòbil i ser conscient de quina informació hi aboquem en ell, per tal d’evitar fuites involuntàries d’informació i que les nostres dades no circulin per la xarxa sense el nostre permís.

En aquest sentit, el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya ha fet una guia ràpida per a un ús segur del mòbil, on es tracta d’aspecte prou importants com ara: la privacitat del nostre dispositiu, restriccions d’accés i nivell de protecció, còpies de seguretat periòdiques i, en cas de pèrdua, el bloqueig de totes les trucades i el terminal.