Campanya municipal de prevenció de la proliferació del mosquit tigre
21 de juny de 2018 a les 10:03L'Ajuntament fa campanyes de prevenció del mosquit tigre fent un seguiment dels embornals i atenent les queixes ciutadanes sobre la presència de mosquits i de punts d'aigua on puguin criar.
L'Ajuntament desenvolupa entre els mesos de maig i octubre una campanya de prevenció de la proliferació del mosquit tigre que consisteix en la realització d'una campanya informativa de les mesures de prevenció de punts de cria de mosquits, seguiment dels embornals del municipi i atenció a les queixes de la ciutadania en relació a la presència de mosquits i/o a la presència de punts amb masses d'aigua estancada on aquests puguin proliferar. Una lluita en què és molt important la col·laboració ciutadana, tant a l’hora d’aplicar mesures preventives a les respectives finques, com en el fet de comunicar qualsevol incidència a l’Ajuntament, el que ajudarà a localitzar els focus del mosquit i aplicar mesures adients per a la seva eliminació.
El mosquit tigre és un habitual dels nostres estius. Les principals formes de proliferació són els ous i les larves. Al nostre entorn utilitza qualsevol massa d’aigua petita i estancada per reproduir-se com ara bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients, raó per la que és molt important eliminar qualsevol punt d’aigua estancada a l’ambient exterior. A part de produir picades molestes aquests mosquits, així com d'altres, podrien actuar de transmissors de determinades malalties.
Què hem de fer per evitar els focus de cria del mosquit tigre
Buidar i mantenir qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
Els dipòsits o bidons que s’utilitzen per recollir aigua pel rec han d’estar coberts amb una tela mosquitera prima o ser buidats i assecats una vegada a la setmana com a mínim
Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs. Els embornals del jardí que acumulin aigua es poden tapar amb una tela mosquitera per tal d’evitar que el mosquit entri i hi posi els ous. També es recomana netejar-ho una vegada a la setmana tirant-hi aigua a pressió.
Vigilar les basses petites, buidar-les dos cops per setmana o cobrir-les amb una tela mosquitera. També es recomana introduir peixos (per exemple la carpa comuna) a les basses, sent un mètode biològic d’eliminació de les larves de mosquit.
Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les.
També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra i canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.