Can Serraperera acull l'exposició del centenari de Frederica Montseny
8 de març de 2006 a les 0:00L’exposició Frederica Montseny 1905-1994 es podrà veure a Cerdanyola fins el pròxim 13 de març, en concret al Servei Municipal d’Ocupació, a Can Serraperera, on avui, Dia Internacional de les Dones, s’ha realitzat una activitat commemorativa de la jornada amb la participació dels alumnes del centre i de representants municipals.
A la jornada, presidida per la regidora d’Educació, Ocupació, Promoció Social, Salut Pública i Consum, Montserrat Puig, s’ha fet una reflexió sobre diferents problemàtiques de gènere posant especial èmfasi en les desigualtats en el món laboral, s’ha realitzat un mural solidari amb el lema Digues la teva, s’ha projectat l’audiovisual Macho i s’han presentat les exposicions Malstractaments i Frederica Montseny, 1905-1994.
En el decurs de la jornada, Montserrat Puig ha destacat que tot i que sembli que la participació de la dona al mon laboral està plenament normalitzada, en realitat hi ha moltes diferències.
Per la seva banda, les alumnes del servei d'Ocupació han parlat de les pioneres del feminisme, de la situació actual de les dones i de la història de la commemoració del 8 de març, amb especial referència al fets ocorreguts a Nova York el 8 de març, el de 1908, quan les treballadores de la fabrica de tèxtil Cotton de Nova York es van declarar en vaga tancant-se en l’empresa per reivindicar millors condicions de treball. El propietari va tancar les dones a l'interior de l'empresa i 129 dones van morir cremades en aquella tràgica jornada que avui es commemora mundialment.
A la masia de Can Serraperera també s’ha presentat, dins els actes del dia de les Dones, el mural Digues la teva, realitzat per alumnes del centre en un intent d’explicar vivències pròpies però que són comunes a moltes dones, temes com la violència, els problemes laborals o la maternitat.
La primera dona ministra d'Europa va viure a Cerdanyola
La mostra Frederica Montseny 1905-1994 inaugurada avui ret homenatge una política estretament vinculada amb Cerdanyola ja que Frederica Montseny li la seva família van viure a la nostra ciutat a principis de segle XX. L’exposició, realitzada per l’Institut Català de les Dones, es fa en el marc de la commemoració del centenari del naixement de Montseny, que va ser la primera dona ministra de la història d’Espanya, i d'Europa, durant la II República.
La mostra remarca Montseny, una de les referències més destacades de l'anarquisme a l'Estat, com capdavantera de la lluita social i ferma defensora dels drets de les dones i recull les seves aportacions més significatives. Federica Montseny 1905-1994 és una mostra de 14 panells amb textos elaborats per l'escriptora Antonina Rodrigo, la historiadora Mary Nash, la filòloga Montserrat Palau i la i filòsofa Fina Birulés. Pel que fa a la part gràfica, les fotografies provenen dels arxius personals d'Antonina Rodrigo, Maria Batet, Pepe Encina, Pilar Aymerich i l'Arxiu Nacional de Catalunya.
Els organitzadors de l’exposició destaquen que des de la seva posició de política i sindicalista, Montseny "va qüestionar el model patriarcal, que encara avui restringeix les llibertats de les dones, i va dedicar la seva vida a la recerca d’una autonomia individual per a ella i per a totes les seves contemporànies".