Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • L'escola Carles Buïgas reclama el desamiantat del centre i l'escola Bellaterra,...
L'escola Carles Buïgas reclama el desamiantat del centre i l'escola Bellaterra, un transport escolar segur

L'escola Carles Buïgas reclama el desamiantat del centre i l'escola Bellaterra, un transport escolar segur

26 de maig de 2017 a les 11:32

Famílies i alumnes de les escoles Carles Buïgas i Bellaterra es concentraven davant l'Ajuntament,  protagonitzaven el temps d'audiència ciutadana del Ple i aconseguien l'aprovació unànime de dues mocions per part dels regidors: en favor al desamiantat del centre, en el cas del Carles Buïgas, i en suport al transport escolar, en el cas de l'escola Bellaterra. No obstant això, ambdós col·lectius plantejaven crítiques i inquietuds.

Audios

26-05-2017 Escola Bellaterra

26-05-2017 Escola Carles Buïgas

La moció de la coneguda com escoleta recorda que el Parlament ha aprovat una resolució que declara la singularitat geogràfica del centre, ubicat al mig del campus de la UAB, per garantir el transport urbà i demana mantenir el conveni actual amb les aportacions actuals, majoritàries de famílies i Generalitat -24.000 euros cadascú- i minoritària de l'Ajuntament -4.000 euros-, tot i queixar-se de no haver estar informats d'aquesta reducció de l'aportació municipal quan l'acord inicial era de finançament a terços.

Desconcert davant la proposta de transport públic

En el temps d'audiència ciutadana, els representants de les famílies van manifestar el seu desconcert davant la proposta municipal d'augmentar una expedició de transport públic per donar resposta a aquesta problemàtica. Les famílies asseguren que com a proposta de transport escolar és "il·legal per insegura" i consideren que busca "esquivar" la normativa de seguretat en una "errada perillosa quan es tracta de menors".

Les famílies preguntaven als regidors si ficarien els seus fills en autobusos massificats i qui es faria responsable en cas d'un accident, a més de denunciar que s'està dificultant l'accés als veïns de la ciutat a una escola de Cerdanyola que podria quedar per ús dels treballadors de la UAB.

Desamiantat de teulada i pati i inquietud per les aules

Des de l'AMPA de l'escola Carles Buïgas es mostrava inquietud pels efectes sobre la salut d'alumnes, famílies, personal i veïns del centre educatiu per la presència d'amiant i reclamen la substitució de la teulada i el desamiantat de les pedres d'amiant disseminades pel pati "on juguen els nostres nens". Les famílies subratllen que una cata ambiental realitzada al mes de setembre ha mostrat l'existència de fibres d'amiant a tres aules de l'escola.

Les famílies recorden que l'amiant es va instal·lar fa 42 anys i que als 25 comença la seva degradació i a "alliberar fibres a l'ambient", cosa que, a la moció recorden, és una de les exposicions més nocives per a la salut que existeixen ja que la inhalació d'una sola fibra "pot desencadenar un mesotelioma o un càncer de pulmó". L'amiant, subratllaven a la seva intervenció al plenillo, és un "risc potencial in crescendo per als fills de 400 famílies" que van a l'escola. 

La regidora d'Educació, Elvi Vila, indica que la Generalitat s'ha compromès a desamiantar el pati aquest estiu, però que cal seguir la pressió perquè es substitueixi la teulada i demanava a les famílies suport per fer una pressió conjunta. Des del PSC es va proposar que l'Ajuntament avanci els treballs i després reclami els diners invertits a la Generalitat.

Mocions per a tots els gustos

Altres 8 mocions es van aprovar al plenari de maig. També unànimement i sense debat es va aprovar la moció de la Junta de Portaveus per a l'execució del Pla d'Inversions 2017-19 de Cerdanyola que compta amb un pressupost aprovat de 26 milions d'euros.

El grup de govern, Compromís, presentava dues mocions: una proposta de suport a la plataforma Trans*Forma la Salut per a un nou model de salut que respecti la identitat de gènere; i la reclamació a les institucions de l'Estat perquè els Ajuntament puguin reinvertir el seu superàvit "en qualsevol iniciativa que considerin oportuna per millorar la qualitat de vida de la ciutadania".

També en relació als drets de les persones del col·lectiu LGTBI, CiU plantejava que s'insti a totes les administracions públiques del país a garantir la igualtat de tracte i no discriminació .

A més de la del PEM Guiera, des d'ERC plantejaven altra proposta: que les mocions que es presenten al plenari municipal de Cerdanyola i són aprovades pel Consistori siguin d'obligat compliment.

Similar era una proposta de C's que reclama que s'informi amb transparència de les mocions aprovades al Ple i del seu estat d'execució. Una segona moció de Ciutadans dona suport a la moció del Parlament sobre la pobresa femenina amb polítiques de reducció de l'atur femení o de la bretxa salarial existent, entre d'altres mesures per eradicar la feminització de la pobresa.

Totes les mocions es van aprovar.

Galeria d'imatges