Carles Solà visita els terrenys on es construirà el Sincrotró
2 de juliol de 2004 a les 0:00El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha visitat aquest migdia els terrenys on s'instal·larà el Laboratori de Llum del Sincrotró, on actualment s’estan realitzant treballs geotècnics per determinar la idoneïtat dels mateixos. Prèviament l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, acompanyat per membres de la Junta de Govern, han fet la recepció oficial al conseller a l’Ajuntament.
Els treballs de prospecció geològica van començar als terrenys situats davant de Can Costa a uns 150 metres en direcció a la UAB, el passat mes de maig. Les prospeccions geològiques determinaran si tècnicament són els terrenys adequats. Els treballs preliminars finalitzaran a primers de novembre i es continuarà monitoritzant els terrenys durant 12 mesos més, finalitzant els treballs a finals del 2005. Això significa que les obres per a la construcció de les instal·lacions s’iniciaran el 2006 i puguin estar acabades el 2009. Carles Solà reconeixia que el projecte va per bon camí “i ja tenim a la comunitat científica molt excitada davant tot el que significa disposar d’aquestes instal·lacions, més encara quan es constaten les noves i espectaculars aplicacions en el camp de la medicina que oferirà el Laboratori de Llum. Potser tardarà una mica més del previst però això ja no és important, l’important és que finalment el tindrem”.
L'equipament científic requereix d'uns terrenys amb característiques especials, amb molta estabilitat i sense vibracions. El president de la comissió científica del Consorci del Sincrotró, Ramon Pascual, es mostrava satisfet per que “les prospeccions fetes fins ara no ens han procurat cap sorpresa desagradable o inesperada. Són uns terrenys estables i argilosos, el que absorbeix les vibracions, i el subsòl està en bones condicions. Les dificultats que poden sorgir tenen solució”. Ramon Pascual ha afegit que paral·lelament als treballs geotècnics ja s’ha començat a treballar en la construcció de peces del Sincrotró, “per que aquest és un projecte que avança en molts fronts, amb molta gent implicada que ja han començat a treballar fa temps per que no s’aturi en cap moment”.
El Laboratori de Llum Sincrotró és un equipament científic de primera magnitud que ha de contribuir a millorar la competitivitat científica i industrial al sud d'Europa.