Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Carme Riera converteix la UAB en l'escenari del crim
Carme Riera converteix la UAB en l'escenari del crim

Carme Riera converteix la UAB en l'escenari del crim

16 de març de 2012 a les 0:00

Carme Riera ha estat la convidada d’El Cafè amb Lletres el mes de març. L’escriptora mallorquina va parlar al MAC Can Domènech de la seva obra 'Natura quasi morta', incursió en la novel·la negra que situa l’acció en una Universitat Autònoma en plena vaga anti Bolonya.

Carme Riera parteix d’un fet real, la desaparició d’un estudiant Erasmus l’any 2007, per desenvolupar la seva ficció. En la novel·la, Constantinu Iliescu, un alumne romanès de la Universitat Autònoma de Barcelona, desapareix de la nit al dia. La sots inspectora dels Mossos, Manuela Vázquez, serà l’encarregada de portar un cas que es va complicant pàgina a pàgina.

Natura quasi morta és una novel·la d’intriga amb uns personatges propers i actuals, i uns espais quotidians, que l’autora coneix de primera mà com a professora a la UAB. L’escenari universitari permet a l’autora centrar-se en la narració i les claus del gènere amb grans dosis de realisme. La història comença quan els estudiants ocupen la universitat per protestar contra el Pla Bolonya i no hi ha classes. Això permet crear una situació anòmala força propícia per a que succeeixen coses anormals i també permet a l’autora donar la seva opinió negativa sobre el Pla Bolonya, "cosa que no ha agradat a bona part de la comunitat acadèmica de la UAB", i fer una descripció de les assemblees d’estudiants que "tampoc han agradat molt a alguns estudiants".

La protagonista de Natura quasi morta és la sots inspectora Manuela Vázquez, cluc d’ull a Manuel Vázquez Montalbán, una dona normal i corrent, excel·lent professional i que es creu posseïdora d’un gran sentit de la intuïció que sempre la fa seguir la pista equivocada. Carme Riera sempre ha cregut que la millor manera d’aprendre a escriure és llegir molt. Per afrontar la seva primera novel·la negra ha acudit a diverses fonts, des dels nombrosos autors i autores del Nord d’Europa ara tan en boga, fins a la nord-americana Donna Leon, de qui destaca "la seva càrrega de crítica social, element imprescindible en tota bona novel·la del gènere".

La novel·la, més enllà de la intriga, serveix a Carme Riera per parlar de temes que la preocupen com l’emigració, la xenofòbia, les protestes pel Pla Bolonya o molt especialment la falta d’enteniment entre generacions, "separades pel fet tecnològic que ha propiciat, en els seus aspectes més negatius, una crisi provocada per especuladors del món global".

Natura quasi morta està editada per Edicions 62 a la seva col·lecció El Balancí. La propera sessió d’El Cafè amb Lletres sèrà el 12 d'abril i tindrà com a convidat al doctor en medicina i cirurgia Marc Antoni Broggi per parlar del seu llibre Per una mort apropiada.