Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Catalunya i Colòmbia; versos i música; punt de trobada: Cerdanyola
Catalunya i Colòmbia; versos i música; punt de trobada: Cerdanyola

Catalunya i Colòmbia; versos i música; punt de trobada: Cerdanyola

19 de març de 2018 a les 13:12

Un muntatge poèticomusical d'anada i tornada, arribat des de Colòmbia amb les paraules de cinc dels seus poetes, enriquit amb els versos de tres autors catalans, enlairat amb la música d'un cerdanyolenc i culminat amb les veus de quatre dels nostres veïns. L'espectacle estrenat al Centre Cívic Banús que obre els actes del Dia de la Poesia a la ciutat es repetirà avui, 19 de març a les 19 hores, a la Llibreria Èfora, i tindrà com a clímax la seva estrena a diverses universitats del país d'Álvaro Mutis i García Márquez.

Audios

17-03-2018 Entrevista amb Miguel Ángel Sanz.mp3

Versos d'Álex Martínez Marco obren l'espectacle dirigit pel músic de Cerdanyola Miguel Ángel Sanz. El poema ja formava part d'un primer muntatge poèticomusical que el guitarrista local va fer al 1992 i ara obre una nova aventura creativa de Sanz.

 

 Cuida'm aquest vers (Álex Martínez Marco)

Cuida'm aquest vers

sense rima i sense ritme.

Això no és literatura,

això és sentiment, això és decisió.

Bressola'l entre els teus braços,

renya'l si s'ho mereix,

però no me'l maltractis.

Cuida'm aquest vers,

perquè només aquest vers sóc jo

Un projecte que s'iniciava amb l'edició d'un llibre -La última página- a càrrec del periodista i escriptor Ángel Galeano que suposa una antologia poètica d'autors que havien publicat alguna de les seves obres a El pequeño periódico per commemorar el 30 aniversari de la publicació. El llibre va suposar una "font inesgotable d'expressió bellísima" per al músic cerdanyolenc que va fer nàixer la composició musical de Sanz i la creació d'un espectacle que es representarà pròximament a universitats de Bogotà, Medellín i Cartagena de Indias i la seva preestrena a Cerdanyola amb l'enriquiment d'autors catalans com Miquel Martí i Pol i Joan Margarit, a més de Martínez Marco. 

Hombre (Jorge Debravo)

Soy hombre, he nacido,
tengo piel y esperanza.
Yo exijo, por lo tanto,
que me dejen usarlas.
No soy dios: soy un hombre
(como decir un alga).
Pero exijo calor en mis raíces,
almuerzo en mis entrañas.
No pido eternidades
llenas de estrellas blancas.
Pido ternura, cena,
silencio, pan, casa...

Soy hombre, es decir,
animal con palabras.
Y exijo, por lo tanto,
que me dejen usarlas.

Hombre, de Jorge Debravo, és un dels poemes d'autors colombians que es diuen a l'espectacle bressolats per la guitarra de Miguel Ángel Sanz. Luis Hernán Rincón, Miguel Méndez Camacho, Lucía Estrada i Rubén Darío Lotero són els altres autors americans que formen part del recital en un muntatge on es parla "de pràcticament to el que el cor sent, amb poemes que parlen de la necessitat d'estimar, de l'oblit, d'amors desesperats, de l'enyorança i la nostàlgia... un guió del que hi ha dins del nostre cor", apunta el músic. Sanz destaca que els poemes són obres acabades i la seva pretensió com a compositor és subratllar al poema, posar-li una gasa a sobre, on els versos articulen l'obra i la gasa fa que s'insinuï una mica més els matisos del poema. 

Gustavo Arias diu El río sin agua, de Luís Hernán Rincón, amb música de Miguel Ángel Sanz

Brindis (Joan Margarit)

Més junts del que ningú no sabrà mai,
alcem les dues copes.
Veiem la nostra llum, cadascú als ulls de l’altre.
Un home i una dona, en un instant,
poden equivocar-se.
Però l’instant no tornarà mai més.

Aquest Brindis és un dels poemes catalans que conformen el muntatge en què Gustavo Arias, Miquel Esparrach, Jordi Sans i Mònica González posen veu als versos i Sanz destaca que això permet que les seves tessitures diferents i timbres contrastats, juntament amb la música, però amb llibertat per la interpretació, fan que el poema agafi un nou ritme. 

Jordi Sans diu Tots els miralls, de Miquel Martí i Pol, amb música de Miguel Ángel Sanz

Bon vent i barca nova, amb Anna Barrachina

D'altra banda, la Biblioteca Central de Cerdanyola serà l’escenari del segon recital poetico-musical en commemoració del Dia Mundial de la Poesia amb el títol Bon vent i barca nova. Serà dimarts, dia 20 a les 19 hores quan la veu d’Anna Barrachina –actriu de llarg recorregut formada a al companyia teatral La Cubana- digui els versos de Josep M. de Segarra, Ovidi Montllor, Miquel Martí Pol, Pere Quart, Joan Brossa i Maria Mercè Marçal, en el vintè aniversari de la mort de l’autora de Cau de llunes. Els versos es combinaran amb la música d'acordió del compositor Maurici Villavecchia, destacat autor de bandes sonores com Les veus del Pamano o Iris entre moltes altres obres. 

L’espectacle, segons els seus impulsors, vol oferir paraula dels poetes entrelligada amb un fil narratiu comú al voltant de diverses mirades sobre l’amor i les relacions de parella, des de l’ironia al desconcert.

A més, durant l'acte, l'alumnat del Servei Local de Català recitarà el poema La poesia escrit per Marc Granell i escollit per commemorar al Dia Mundial de la Poesia 2018. El poema ha estat traduït a 30 llengües. 

La poesia

És el foc i és la neu, és la tristesa 
i és el crit que desperta l’alegria 
i ens fa llum les tenebres que habitàvem 
com un costum antic d’àngels caiguts.

És el pont i és el riu, és la memòria 
que obri escletxes de mel en la ferida 
fonda i roent que ens cava precipicis 
insalvables al bell mig de les venes.

És la mar i és la senda, és el desig 
que crea com cap déu futurs més savis 
i funda uns altres mons que es fan possibles 
si el cant esquinça vels i fon les ombres.

Paral·lelament, i fins el dia 24, la Biblioteca cerdanyolenca mostra a la seva entrada l’exposició Va de poemes.