Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Celia Santos presenta ‘La niña de Rusia’, la vida de Teresa Alonso, una de les n...
Celia Santos presenta ‘La niña de Rusia’, la vida de Teresa Alonso, una de les nenes de la guerra

Celia Santos presenta ‘La niña de Rusia’, la vida de Teresa Alonso, una de les nenes de la guerra

8 de març de 2023 a les 11:59

La Constància Factoria Cultural ha convidat a l’escriptora Celia Santos per presentar la seva tercera novel·la, La niña de Rusia, on narra la vida de Teresa Alonso, una de les nenes evacuades a Rússia durant la guerra civil i testimoni d’alguns dels fets més dolorosos del segle XX. La cita és dijous 9 de març, a les 19 hores, al Museu d’Art de Cerdanyola.

Teresa Alonso tenia 12 anys quan va ser testimoni del bombardeig de Gernika i poc després va ser evacuada a Rússia amb l’esperança d’estalviar-se els horrors de la guerra d’Espanya i sense saber que tardaria 20 anys en poder reunir-se de nou amb la seva família havent viscut els horrors de la II Guerra Mundial. Repatriada al 1957, es va trobar un país sotmès al silenci i la por, vivint una situació de misèria sota vigilància policial. La novel·lista Celia Santos ha condensat més de 100 hores de converses amb Teresa Alonso per convertir-les en un llibre que és un cant a la dignitat i la voluntat de viure.

Celia Santos explica que va conèixer Teresa Alonso a través de l’Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme, descobrint ja en una primera xerrada informal que allà havia una vida de novel·la, la d’una dels milers de nens i nenes evacuats a la Unió Soviètica en vaixell, enfrontats a una dramàtica vivència de desarrelament.

Teresa Alonso va viure uns mesos de pau a una casa escola a Ucraïna on va rebre una acurada educació, però el dolor no tardaria a trucar de nou a la seva porta amb la II Guerra Mundial, sobrevivint al setge de Leningrad, on van morir un milió de civils de fam i fred a temperatures de -40ºC. 

Fins al final de la guerra, Teresa va patir les penúries d’una vida de refugiada en fuga, amb un petit període de pau acollida per una família armènia i agafada a l’esperança de retrobar-se amb el seu gran amor, Ignacio Aguirregoicoa, nen evacuat d’Eibar que va combatre com pilot de la força aèria soviètica.

Teresa Alonso va ser repatriada al 1957 per trobar-se amb una filla de cinc anys en un país devastat per la por i una família que la va rebre amb recel perquè estava sotmesa a vigilància policial i suposava una càrrega econòmica per la dificultat de trobar feina acusa de ‘roja’. 

Teresa Alonso té actualment 98 anys i viu sola en un modest pis a Barcelona. La niña de Rusia ha estat editada per Ediciones B, del grup Penguin Random House. La presentació es farà el dijous 9 de març, a les 19 hores, al Museu d’Art de Cerdanyola, i comptarà amb la presència de la seva autora, Celia Santos, que conversarà amb el periodista Toni Álvaro.