Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Cerdanyola acollirà la planta de disseny i producció de xips de Catalunya
Cerdanyola acollirà la planta de disseny i producció de xips de Catalunya

Cerdanyola acollirà la planta de disseny i producció de xips de Catalunya

27 de desembre de 2023 a les 8:00

El Parc de l’Alba de Cerdanyola acollirà la instal·lació d’una planta de producció de xips a Catalunya (Innofab) pactada pels president del Govern, Pedro Sánchez, i de la Generalitat, Pere Aragonès. El nou centre tecnològic estarà operatiu el 2026 després d’una inversió d’uns 300 milions d’euros i comptarà amb una plantilla d’uns 200 treballadors.

La planta se situarà a tocar del Sincrotó Alba de la nostra ciutat, equipament científic que es troba entre el grup promotor d'Innofab, igual que l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB), l'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona (ICFO) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB ).

Aquesta fàbrica seria la primera infraestructura a Espanya per al desenvolupament de semiconductors d'aquestes característiques i donaria servei a startups, empreses sense fàbriques pròpies o centres de recerca. Barcelona podrà impulsar així l'atracció de startups i empreses que actualment han de prefabricar els seus xips a altres països com Alemanya o Taiwan.

La sala blanca d'Innofab, denominació amb què el grup impulsor va batejar fa un any el projecte, tindrà una dimensió de 2.000 metres quadrats, amb la possibilitat d'ampliar-se en una segona fase. Les instal·lacions estaran ubicades a Cerdanyola, al costat del Sincrotró Alba, la infraestructura científica de tercera generació més important de la Mediterrània.

L’acord l’ha confirmat el matex president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha manifestat, després de reunir-se amb Pedro Sánchez, que aquesta instal·lació situarà Catalunya “al capdavant del continent per desenvolupar una indústria de semiconductors de xips” i que “tindrà uns efectes molt positius per a l'economia catalana”.

Les primeres informacions apunten que la construcció de la planta arrancaria a inicis del proper any i estaria a punt per operar el 2026 amb una plantilla de 200 treballadors. El projecte es finançaria mitjançant el PERTE de microelectrònica i semiconductors i amb acompanyament de la Generalitat: Aragonés ha xifrat uns 300 els milions d'euros necessaris per fer-ho realitat.