Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola acull 30 persones demandants d’asil i refugi
Cerdanyola acull 30 persones demandants d’asil i refugi

Cerdanyola acull 30 persones demandants d’asil i refugi

21 de juny de 2019 a les 11:05

Cerdanyola acull 30 persones demandant d’asil i refugi de les 413 que han trobat a la comarca del Vallès Occidental un territori d’acollida que els ha permès començar una nova vida. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet públiques aquestes xifres coincidint amb la commemoració, ahir, 20 de juny, del Dia Internacional de les Persones Refugiades.

Al Vallès Occidental hi ha 413 places del Programa Global de Protecció Internacional de l’Estat espanyol, distribuïdes en 8 municipis de la comarca.  Poc més de la meitat s’ubiquen a Sabadell (215), ciutat a la que segueixen Terrassa (90), Rubí (64) i Cerdanyola (34). Les altres 190 persones refugiades han estat acollides a Barberà, Montcada i Reixac, Ripollet i Sant Cugat.

La majoria d’aquestes 413 persones (el 57’1%) es troben en situació d’integració/autonomia, la segona etapa del procés, però a Cerdanyola la gran majoria (el 80%) es troba encara en la primera fase, la d’acollida.

El Consell Comarcal, a través del seu Observatori,  ha analitzat les dades proporcionades pel Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Les dades indiquen que el 2018 es van registrar 8.034  sol·licituds d’asil a Catalunya, més del doble que l’any anterior. A l’estat espanyol les sol·licituds van augmentar un 63,9% respecte el 2017. D’aquestes, les nacionalitats eren un 36% de Veneçuela, un 16% de Colòmbia i un 5% de Síria.

Des de la Generalitat de Catalunya s’ofereixen programes de voluntariat per l’acollida de persones refugiades, i en els quals col·labora el Consell Comarcal. El Programa Català de Refugi contempla la figura del mentor, constituïdes en tàndems. A la comarca hi ha 24 tàndems, formats per 48 persones refugiades amb 88 persones mentores. D’aquests, 7 són a Sabadell, 4 a Montcada i Reixac i 4 Sant Cugat, la resta es distribueixen per Cerdanyola, Rubí i Terrassa.

Programa de mentoria

Si una persona vol col·laborar en l’acompanyament a persones refugiades que resideixen a la comarca, pot ser  mentor o mentora del Pla Català de Refugi de la Generalitat de Catalunya, en un d’aquests programes:  Mentoria amb persones adolescents i joves emigrants sols i Mentoria amb persones refugiades.

La mentoria amb persones adolescents i joves emigrants sols  té l’objectiu de facilitar la relació del o la menor amb persones i/o famílies que li permetin conèixer i vincular-se amb la societat d’acollida i afavorir la construcció del seu projecte de vida migratori; i alhora acompanyar el jove en l’adquisició de les competències lingüístiques i laborals.

Pel que fa la Mentoria amb persones refugiades, vol acompanyar a les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades, en el procés per assolir, una autonomia socioeconòmica en la nostra societat. Les persones mentores es comprometen a acompanyar les sol·licitants de protecció internacional o refugiades en el procés d'aprenentatge i consolidació de la llengua, de descoberta de l’entorn i ampliació de la xarxa social i donar-los suport en l’itinerari laboral, dedicant-hi de 2 a 4 hores a la setmana durant un any.