Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Cerdanyola amb Palestina commemora la Nakba amb un vermut reivindicatiu
Cerdanyola amb Palestina commemora la Nakba amb un vermut reivindicatiu Mural del Gernika de Picasso amb els colors de la bandera palestina elaborat a Cerdanyola el passat mes de febrer

Cerdanyola amb Palestina commemora la Nakba amb un vermut reivindicatiu

16 de maig de 2024 a les 9:34

Cerdanyola amb Palestina commemora la Nakba, data que recorda l'inici de l'èxode dels palestins arran de la creació de l'estat d'Israel, amb un vermut solidari i reivindicatiu a la plaça de Jaume Grau aquest 19 de maig a les 11 hores. D’altra banda, 35 col·lectius locals impulsen la presentació d’una moció al Ple de l’Ajuntament que exigeix un alto el foc immediat a Gaza.

Cada 15 de maig, el poble palestí commemora la Nakba, el seu èxode de 1948 arran de l’esclat de la guerra àrab-israeliana quan més de 700.000 persones -segons dades d’UNRWA, agència de Nacions Unides que treballa amb refugiats palestins des de 1950- van esdevenir refugiades.

Cerdanyola amb Palestina vol recordar aquesta data amb un vermut solidari i reivindicatiu que es farà aquest diumenge 19 a la plaça de Jaume Grau. Durant la jornada, es farà la lectura d’una moció que més de 35 entitats i col·lectius de la ciutat volen impulsar al Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola.

El text de la moció exigeix un alto el foc immediat a Gaza, imposat i garantit per l'ONU, l’entrada i el lliurament de quantitats suficients d'ajuda i socors humanitari “sense que aquesta ajuda estigui condicionada a res i de manera que arribi a totes les zones de Gaza”.

La moció condemna “totes les accions de violència contra la població civil” i recorda que el dret internacional humanitari ho qualifica com a crims de guerra i també es condemna “la política colonialista, l'apartheid i l'ocupació de l'estat d'Israel contra el poble palestí”.

La moció considera que “ l'ocupació colonial i l'apartheid són les causes estructurals del conflicte” existent i reclama que la comunitat internacional faci  complir les resolucions de les Nacions Unides, el dret internacional i els drets humans.

Ja a l’àmbit local, la moció demana que cap òrgan de l’Ajuntament de Cerdanyola realitzi “cap manifestació o acte que contribueixi a justificar i/o perpetuar l’ocupació israeliana dels Territoris Palestins Ocupats” i que, al contrari, es doni suport a aquelles iniciatives ciutadanes “que promoguin el fi de la violència i la defensa dels drets humans” i que “s’adhereixi a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel en els termes en què aquesta està plantejada”. Així, es reclama que l’Ajuntament de Cerdanyola no estableixi cap mena de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu amb les institucions, empreses o organitzacions israelianes “fins que aquest estat compleixi amb la seva obligació de reconèixer el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el dret internacional”.

Aquest vídeo correspon a una jornada solidària, lúdica i reivindicativa que Cerdanyola amb Palestina organitzava al mes de febrer a la plaça de l’Abat Oliba per exigir una l’aturada immediata dels atacs a Gaza, acusant Israel de practicar un genocidi sobre la població palestina amb la complicitat del món occidental.