Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola avança en la mobilitat sostenible amb la instal·lació d’una electroli...
Cerdanyola avança en la mobilitat sostenible amb la instal·lació d’una electrolinera

Cerdanyola avança en la mobilitat sostenible amb la instal·lació d’una electrolinera

2 de febrer de 2024 a les 9:36

El carrer del Camp disposa d’un nou punt de recàrrega ràpida per automòbils elèctrics, el primer d’aquestes característiques al Vallès Occidental. En les pròximes setmanes està prevista la instal·lació de dos més.

Cerdanyola se suma a la xarxa d’electrolineres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la instal·lació al carrer del Camp d’un nou equipament de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics. Aquest és el 15è punt de recàrrega que l’AMB instal·la als municipis de la seva àrea competencial, el primer de caire públic al Vallès Occidental, dins seu pla d’expansió metropolitana que preveu acabar l’any 2024 amb un total de 102 eletrolineres.

En poques setmanes entraran en funcionament dues estacions més a la ciutat. En concret, al carrer de les Acàcies i al passeig d’Horta, al barri de Canaletes, pendents de la connexió amb Endesa. Així ho confirmava l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, en l’acte d’inauguració d’aquesta instal·lació acompanyat de la consellera de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Elisabet Latorre, el director de Mobilitat del mateix organisme, Joan Maria Bigues, la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Cerdanyola, Conchi Martínez, i el cap de la secció de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Marc Iglesias

Cordón explica que s’estan donant passos molt importants per aconseguir una millor i més sostenible mobilitat al municipi. Recentment, s’ha aprovat al Ple de l’Ajuntament la zona de baixes emissions, s’està treballant en la pacificació de diversos carrers i l’adequació de carrils bici i aviat disposarem de dos electrolineres més. També s’ha previst la instal·lació d’una fotolinera, amb electricitat generada per una estació fotovoltaica, a l’aparcament de Can Xarau, als terrenys de l’antic escorxador, al llarg d'aquest 2024.

Per a la consellera delegada de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Elisabet Latorre, és molt important continuar avançant en la descarbonització de la mobilitat sostenible a l’àrea metropolitana. Durant el primer trimestre de l’any es passarà de les 15 electrolineres actuals a 20 i l’objectiu és tancar l’any 2024 amb un total de 102 punts de recàrrega. Aquesta nova xarxa disposarà de 63 punts de recàrrega ràpida, 11 semiràpida i 28 solars (fotolineres). 

L’electrolinera del carrer del Camp és de 50 kW, disposa de dues places d’estacionament i tres connectors, un Mennekes (CA), un CHAdeMO (CC) i un COMBO (CC). El preu de l’electricitat és de 30 cèntims el kilowat/hora i el temps permès de recàrrega és de mitja hora per a la càrrega ràpida i una hora per a la lenta per tal de garantir la rotació de vehicles. 

El cap de la secció de Mobilitat Sostenible de l’AMB, Marc Iglesias, explica que per poder subministrar l’electricitat a l’automòbil cal registrar-se prèviament a l’app AMB Electrolineres des d’on s’activa la recàrrega i es fa el pagament.

El director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigues, afirma que és important que en les zones de molt consum d’energia, com les ciutats, la mobilitat estigui descarbonitzada. El subministrament d’energia a les electrolineres, afegeix Bigues, està certificat com a energia verda ja que procedeix de fonts renovables. La diferència entre l’electrolinera i la fotolinera és que la primera necessita de xarxa elèctrica mentre que la fotolinera s’autoproveeix íntegrament a través d’energia solar.

Bigues felicita a l’Ajuntament de Cerdanyola per la seva aposta decidida per la descarbonització en la mobilitat.

L’expansió de la xarxa d’electrolineres de l’AMB preveu un cost de 4 milions d’euros, 2 d’ells finançats mitjançant subvencions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

L’objectiu és que la majoria de municipis de l’àrea disposin d’aquestes instal·lacions. En funció de la població i l’extensió del terme municipal s’instal·laran entre 1 i 8 electrolineres públiques metropolitanes. 

 

Galeria d'imatges