Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola busca llum informativa sobre el millor temps educatiu
Cerdanyola busca llum informativa sobre el millor temps educatiu

Cerdanyola busca llum informativa sobre el millor temps educatiu

23 de març de 2017 a les 12:51

Obviar els aprenentges extracurriculars que formen part de l'educació d'un infant o adolescent és voler ser cec, afirma Elena Sintes, cap de Coneixement de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona i una de les ponents en la II Jornada sobre El Temps Educatiu que proposa el Projecte Educatiu de Cerdanyola (PEC) per aquest dissabte al matí a la Biblioteca i que va més enllà de l'habitual dicotomia jornada intensiva-jornada partida per abordar el temps complet.

Audios

23-03-2017 Elvi Vila

23-03-2017 Elena Sintes

23-03-2017 Entrevista amb Elvi Vila i Elena Sintes

La comunitat educativa de Cerdanyola tornarà a debatre aquest dissabte, dia 25 de març i a partir de les 10.15 hores, a la sala Granados de la Biblioteca Central, sobre el temps educatiu. Després de posar l'accent en la importància d’entendre que el temps educatiu a les escoles va més enllà de l’horari lectiu en la primera jornada celebrada al mes de gener, de pensar i repensar els temps dins l’escola, però també fora de l’escola, ara, aquesta segona jornada convida professionals -docents i no docents- i famílies a dialogar, reflexionar i debatre sobre què vol dir i què implica l’educació a temps complet per als infants i els adolescents, i sobre el finançament i la gestió d’aquest temps no lectiu.

La regidora d'Educació, Elvi Vila, remarca que l'objectiu d'aquestes jornades és aconseguir que tota la comunitat educativa disposi d'informació i eines per decidir el millor sobre el temps educatiu. Vila manifesta que, en el mig del debat sobre la jornada intensiva a les escoles en què diversos centres educatius de la ciutat ja havien mostrat el seu interès a la Generalitat, es va posar sobre la taula la necessitat de posar tota la informació a l'abast perquè cada centre, dins de la seva autonomia, prengui la millor decisió. Vila insisteix l'objectiu "no és convèncer" de res, sinó donar el màxim d'informació sobre els diferents models que existeixin ja que inicialment es parlava del debat jornada intensiva o partida, aquest dissabte es fa una jornada basada en el model de temps complet i n'hi haurà una tercera sobre un altre model per tenir una visió global i completa sobre el debat. 

Una oferta més rica de l'estríctament curricular

Una de les ponents de la jornada de dissabte serà Elena Sintes, que oferirà la conferència L'educació a temps complet. Cap a un temps educatiu amb més i millors oportunitats educatives. La cap de Coneixement de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona indica que el temps complet tracta de reordenar el temps educatiu per oferir millors avantatges per a infants i adolescents defugint la dicotomia entre jornada intensiva o partida amb llarga pausa per dinar. Sintes indica que hi ha altres projectes que volen garantir l'obertura dels centres fins a mitja tarda "amb aprenentatges formals i no formals, lectius i no lectius, que busquen programar una oferta educativa més rica" de l'estríctament curricular.

La investigadora explica que el temps complet garanteix que l'organització ha de respondre a l'interès de l'infant amb una oferta educativa en horaris saludables i que permeten el màxim desenvolupament dels infants i que s'ajustin a les necessitats del seu entorn -famílies, centres, professors...- perquè l'escola és un espai centralitzador d'interesos diversos però sempre ha de prevaldre els dels infants. 

Sintes manifesta que fins ara la discussió habitual era sobre com es distribueix el temps lectiu "quan l'important és què s'hi posa" en el temps educatiu. La investigadora recorda que hi ha molta educació fora de l'escola que va des del lleure educatiu als aprenentatges informals que arriben a través de l'entorn, la comunitat o les tecnologies de la informació. Elena Sintes insisteix que "obviar això és voler ser cecs" i destaca que cal anar cap una educació del segle XXI.

En aquest sentit, Vila, subratlla que el Projecte Educatiu de Cerdanyola sempre ha tingut molt clar que l'educació no és només la que a dins d'una escola i per això el PEC vol involucrar tots els agents de la ciutat en l'educació dels infants, però també de la resta de persones que som receptores d'educació formal i no formal. La regidora destaca que l'aportació de les famílies és molt important perquè moltes vegades els debats es fan a l'interior de les escoles o als despatxos de l'Administració i s'ha de trencar aquesta dinàmica perquè tothom aprengui dels altres.

En aquest sentit, la jornada de dissabte comptarà també amb la participació d'Anna Comas, directora de l’Escola La Maquinista de Barcelona que exposarà l'experiència d'aquest centre.

Galeria d'imatges