Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Cerdanyola celebra la vida per Sant Jordi

23 d'abril de 2025 a les 13:17

Sant Jordi és tanta festa que no li cal ser dia festiu perquè la ciutadania prengui els carrers i places i celebri la vida. Avui milers de dones i homes de Cerdanyola, famílies senceres, escoles i instituts, canalla i gent gran, surten a passejar entre les parades de llibres, a comprar roses o a assistir a algun acte cultural entre els que que hi ha programats. A Cerdanyola destaca la Marató de lectura, que cada Sant Jordi es celebra a un autor diferent. Enguany, per primer cop, un autor local: Isidre Grau, l’autor que va rebatejar Cerdanyola a la literatura com a Vinyes de Savall; l’escriptor que més i millor ha retratat els últims 100 anys de la ciutat.

El 23 d’abril celebrem una llegenda que es remunta a l’Edat Mitjana, la història del cavaller que mata el drac per salvar la princesa, i que al segle XIX es va revifar com una festa cultural de caire creixentment popular. Un dels símbols destacats de la festa és la rosa. La tradició explica el costum de regalar roses per la diada de Sant Jordi en la llegenda, segons la qual, després d’un combat aferrissat del cavaller i el drac, la bèstia va caure travessada  i dels degotalls de sang que arribaven a terra en va néixer un roser que floria amb profusió cada mes d’abril.

Actualment les floristeries, però també les parades d’entitats i una profusió de taules als carrers, es converteixen en punts de venda de milers de roses per regalar a la persona estimada, però també com a símbol d’amistat, de companyonia o de fraternitat familiar. A Cerdanyola, aquest 2025, a més de les flors habituals, amb els colors que cadascú vulgui, més enllà del tradicional vermell de passió, està de moda la rosa preservada, tal i com ens explicava Maria Casamitjana.

Però el 23 d’abril també és el Dia Mundial del Llibre, data que commemora  la mort o naixement de destacadíssims escriptors, com Miguel de Cervantes, William Shakespere, Maria Àngels Anglada,  Vladímir NabókovJosep Pla o William Wordsworth.

A Cerdanyola és tradició celebrar la Marató de Lectura, ja en van 24 edicions, i enguany per primer cop es dediquen a una figura local: Isidre Grau. L’autor de Els colors de l’aigua, el pare del cicle literari de Vinyes de Savall, el recent escriptor de Què ens queda dels nostres, la seva última novel·la, ha estat l’encarregat d’obrir la Marató de lectura tot destacant el seu compromís amb la paraula i el seu desig de comunicar-se perquè per l’autor cerdanyolenc “escriure és comunicar-se”. Aquest acte obre el programa de l'Any Isidre Grau que es desenvoluparà durant la resta de 2025 en homenatge al pare de la nissaga literària dels Benavent. 

Un dia en què el teixit associatiu demostra la seva fortalesa. Les entitats viuen Sant Jordi revifant les arrels amb el poble; associacions esportives, culturals, esplais, relacionades amb la salut, polítiques, solidàries... prenen carrers i places de la ciutat amb la voluntat de celebrar la cultura i el civisme, però també fer pinya i comunitat. A places i carrers es citen cada any un important nombre d’entitats ciutadanes, i les persones voluntàries que les posen dempeus, que no només venen roses o llibres per ajudar a finançar les seves activitats la resta de l’any, sinó que especialment expliquen els seus objectius a la resta de la ciutadania. 

 

 

 

Galeria d'imatges