Cerdanyola commemora el Dia de la Discapacitat denunciant les retallades de la Llei de l'autonomia i atenció a la dependència
23 de novembre de 2015 a les 14:28La commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el proper 3 de desembre, anirà acompanyada a Cerdanyola de diverses activitats de caire lúdic i reivindicatiu amb l'objectiu de donar visibilitat a la diversitat.
Audios
23-11-2015 Gabriel Ortega
23-11-2015 Neus Arnedo
El programa, organitzat des de la Taula d’entitats que treballen en l’àmbit de la diversitat funcional, conté exposicions, teatre, música i un manifest que des de la comissió de treball de l'àmbit han volgut donar-li un caràcter "més reivindicatiu que mai" per expressar el malestar per l'incompliment de la Llei d'autonomia i atenció a la dependència per part del govern.
El regidor de Serveis Socials, Ivan González, comenta que l'Ajuntament és un element molt secundari en l'organització del programa i que actua com a element aglutinador per donar suport a les entitats en les seves activitats ja que són elles les protagonistes.
Tant González com la regidora de Drets Civils, Elvi Vila, opinen que l'àmbit de la discapacitat ha de sortir de serveis socials perquè "és important treballar des de la inclusió".
La imatge que representa la commemoració ha estat escollida entre els participants en l'activitat Pintem la diversitat inclosa al programa Cerdanyola Educa i en la que han participat 225 nens i nenes. La guanyadora ha estat Andrea Castaño, alumna de 2n de l'escola Carles Buïgas i que es mostrava molt satisfeta pel premi. De fet, una de les activitats del programa serà l'exposició que es podrà veure a partir d'avui amb les obres de tots els participants dels centres educatius Fedac, Les Fontetes, Serraperera i Xarau a la sala Enric Granados. També a partir d'aquest dilluns es podrà contemplar una mostra fotogràfica al mateix indret sobre l'activitat de Ioga inclusiu, organitzada per Barcanova a l'escola Xarau.
D'altra banda, els dies 26 i 27 de novembre membres del Grup Catalònia oferiran una representació teatral a l'Ateneu per a diverses escoles de la ciutat, com explica Gabriel Ortega, de l'Associació Aspadi.
No a les retallades de la Llei
El dia 3 de desembre, jornada en què es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, es realitzarà un acte amb música, ball i teatre a la plaça de Francesc Layret.
A les 11,30h tindrà lloc la lectura del Manifest a càrrec de les entitats de la Comissió de Treball de l'Àmbit de les Persones amb Discapacitat, es repartiran llaços blaus i hi haurà una fuga de globus. I tot seguit, es farà la narració i posada en escena del conte Colors i la representació en signes de la cançó Colours de Donovan amb la participació d'entitats de la Comissió, l'escola Xarau i el CEE Jeroni de Moragas. Després es realitzarà un taller de percussió.
Ja al vespre Xiscnèfils programa la pel·lícula Bailando por dentro, a les 21,30h a l'Ateneu i el diumenge, 6 de desembre tindrà lloc l'activitat "Un museu accessible", una visita guiada al MAC per a persones sordes amb llenguatge d'interpretació de signes catalana.
Neus Arnedo, de l'entitat Barcanova explica que des de la Comissió de treball de l'àmbit de la Discapacitat van decidir que el manifest de la jornada fos més reivindicatiu que mai per tal d'expressar el malestar per l'incompliment de la Llei de l'autonomia i atenció a la dependència per part del govern. Arnedo remarca que any rera any, amb les retallades, s'han agreujat un seguit de mancances de la llei i ara no s'ajusta a les necessitats de les persones i critica "el copagament punyent"
La comissió redactora del manifest va elaborar un text fortament reivindicatiu que es portarà a l'aprovació del Ple i que serà llegit per Meritxell Aymerich, persona invident de la ciutat.
Arnedo destaca que s'han recollit signatures denunciant les retallades d'aquesta llei i que s'enviaran al govern espanyol.
També explica que s'han adherit a la crida de les persones amb discapacitat intel·lectual i afegeix que sense els suports que pot donar la llei no es pot aconseguir l'autonomia i la inclusió social.
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, recorda que a la ciutat encara queden moltes coses a fer en aquest àmbit, remarcant la importància de les polítiques de conscienciació, la planificació territorial i urbanística que s'ha de fer de manera transversal ja que afecta a tots els àmbits de l'Ajuntament.