Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola commemora el Dia de la Dona amb el convenciment que cal construir mun...
Cerdanyola commemora el Dia de la Dona amb el convenciment que cal construir municipis feministes

Cerdanyola commemora el Dia de la Dona amb el convenciment que cal construir municipis feministes

8 de març de 2023 a les 8:59

La cercavila feminista, una actuació musical, la pòcima de la coeducació i la lectura del manifest del 8M a Cerdanyola protagonitzen l'acte central del programa commemoratiu del Dia de la Dona a la nostra ciutat que es fa a les 18 hores a la plaça de l'Abat Oliba.

Cerdanyola durant el mes de març es tenyeix de lila, la consolidació de la commemoració del Dia Internacional de les Dones és un fet, i es constata perquè el programa ofereix 26 activitats, 5 exposicions i 2 campanyes que omplen el març de lluita feminista.

Entre les activitats cal destacar l'acte central, el dimecres 8 de març, a partir de les 18 h, a la plaça de Francesc Layret que comptarà amb una cercavila feminista a càrrec de Batúcamela, i les actuacions de la Coral Dones per la Pau (aCordeDones), l’Aula de Teatre de l’Ateneu i l’Escola de Música. A les 19h, es farà la lectura, càrrec de Maria José Pérez Lucena, del Manifest 8M 2023 amb motiu del Dia Internacional de les Dones basat en la declaració institucional de la Diputació de Barcelona d'enguany i diverses aportacions del Consell Municipal de Polítiques de Dones.

El manifest destaca que “els avenços del feminisme han provocat l’augment dels moviments i partits d’ideologia ultraconservadora i populista”  i són “una amenaça real per a les dones ja que aposten fermament pel manteniment de l’estatus quo, és a dir, aposten per la regressió de drets i llibertats de les dones”. El text apunta que “només des del lideratge i la praxis feminista que podrem avançar en la consecució de territoris igualitaris, sostenibles i que posin la vida al centre” i reclama l’activació de polítiques públiques locals “transformadores i transversals” que promoguin “serveis inclusius i que fomentin la igualtat de totes les persones”.

Per això, el manifest aposta per continuar consolidant el desplegament de les polítiques feministes amb “una clara vocació integral i transformadora”, i amb l’objectiu de garantir els drets de les dones. El text subratlla el convenciment que “aquest compromís feminista ens permetrà millorar l’impacte de les polítiques d’igualtat de gènere en els nostres municipis i garantir una major cohesió i equilibri territorial”. L’objectiu és “eliminar les desigualats en tots els àmbits de la vida pública i privada des de la política, la ciència, la salut , els esports, el treball, les cures ... i també en el canvi tecnològic i l'educació en l'era digital, per a aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de totes les dones i nenes”.

El manifest es fonamenta en la necessitat de construir municipis feministes que avancin cap a l’erradicació de les desigualtats socials i econòmiques i la protecció de tots els drets de les dones i les nenes.

 

Un cop es faci la lectura del manifest, Cerdanyola Educació Feminista (CEF) llegirà “la pòcima de la coeducació” i farà la performance Aquelarre Feminista "La nit és nostra"

Altres activitats

Les activitats del programa del Dia de la Dona a Cerdanyola continuarà i en els pròxims dies destaca la celebració, aquest dijous, 9 de març, de 10 a 13 h, d’ una taula rodona sobre les dones en els cossos de seguretat i la percepció de la seguretat des d’una perspectiva de gènere. Per participar cal inscripció prèvia en aquest enllaç ja que les places són limitades. Se celebrarà a la Sala Clara Campoamor de la Masia Can Serraperera.

També es tornarà a fer la Caminada feminista pel voltant de la Riera de Sant Cugat i Canaletes. És una activitat oberta a tothom pel seu caràcter inclusiu amb inici i arribada al Parc Esportiu Guiera. Inscripcions fins al 8 de març en aquest enllaç  Aquesta activitat està organitzada pel CEM Cerdanyola amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cerdanyola.

La confecció d’aquest programa ha estat possible gràcies a la col·laboració de Xiscnèfils, CEM Cerdanyola, Turó Solidari, Associacion Sentidos por el Bienestar y la Inclusión Social, Dones per la Igualtat, El CRAC, Creu Roja Cerdanyola–Ripollet–Montcada , Associació de Veïns de les Fontetes, Batúcamela, La coral per la pau aCordeDones, el Programa de la Gent Gran, Promoció de la Salut, Servei de Cultura amb els dos museus de la ciutat, l’Aula de Teatre de l’Ateneu i la Biblioteca Central, l’Escola de Música, el servei de Seguretat Ciutadana i el Servei Local de Català. Així com Cerdanyola Educació Feminista, l’Aranyeta Xica, Esplai Cu-Cut, Llibreria Lilliput i Crisppeta, Respira i Sinapsis.