Cerdanyola, compromesa amb la lluita contra les violències masclistes
12 de novembre de 2019 a les 14:29Presentacions de llibres, exposicions, activitats de sensibilització i la jornada de LGTBIQ+fòbies, adreçada a professionals i entitats, entre altres propostes, conformen el programa per commemorar el Dia Internacional contra les Violències Masclistes que començaran el 15 de desembre i es perllongaran fins al 4 de desembre a la ciutat.
Audios
12-11-2019 Gloria M. Ubano
12-11-2019 Txema Romero
El programa d’activitats del 25N, s’ha elaborat amb la participació d’entitats de la ciutat i diverses àrees municipals de l'Ajuntament i té per objectiu fer visible una dolorosa realitat i lluitar activament perquè acabi la violència masclista.
Representants de les entitats i la regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria M. Urbano, presentaven el programa d'actes destancant la importància que per a l’equip de govern té la lluita contra les violències masclistes. Una tasca, remarca Urbano, que impregna tota l’activitat que realitzen els diversos departaments municipals i que, amb activitats com les que es faran entorn del 25N, es vol compartir amb la ciutat.
Urbano explica que l'Ajuntament promou la formació en matèria de feminisme i diversitat sexual de gènere que ja ha dut a terme el govern local, els partits de l’oposició i les persones de l’EMD de Bellaterra. Aquesta formació també la farà tota la plantilla de l’Ajuntament.
Llibres, exposicions i tallers
Les activitats del programa del Dia Internacional contra les Violències Masclistes comencen aquest divendres, 15 de novembre, a les 18h, amb la presentació del llibre Perséfone se encuentra a la manada, de Natalia Fernández, a la seu de l'AVV de Sant Ramon, organitzada per la Plataforma Cultural Dones.
El 21 de novembre, a les 16h, la Creu Roja de Cerdanyola-Ripollet-Montcada organitza a la seva seu un videofòrum. Una mica més tard, a les 19h, tindrà lloc la inauguració de l'esposició L'home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) que es podrà veure fins al 8 de març. El director del MAC, Txema Romero, explica que es tracta de mirar l'art amb perspectiva de gènere i fer evident que hi ha altres identitats al marge de l'heterosexual que han de ser presents també als museus ja que una de les violències més grans que hi ha és la invisibilitat.
Acte central
Una de les activitats més destacades del programa és l’acte central contra les violències masclistes, previst per al dissabte, 23 de novembre. A partir de les 11,30h, es farà una activitat infantil, a càrrec de Can Xic, tallers creatius; una performance teatral, a càrrec de l'Aula de Teatre de l'Ateneu i la lectura del manifest del 25N, a les 12,30h.
El dilluns 25 de novembre es farà l’acte institucional contra les violències masclistes. A les 12h tindrà lloc la lectura del manifest institucional, una concentració i un minut de silenci en record dels feminicidis del 2019, a la plaça de Francesc Layret.
El mateix dia, però a les 17h, s'han preparat diferents activitats de sensibilizació per a infants a la seu de la Creu Roja.
El dimarts, 26 de novembre es presentarà el llibre Lucía, a càrrec de l'autora, J. Clara Fernández Alba, organitzat per Dones per la Igualtat.
El dijous, 28 de novembre, a partir de les 9h, tindrà lloc una jornada de formació per a professionals i entitats al MAC.
A les 18h s'ha preparat una sessió de conta-contes contra les violències masclistes, a les 18h a la plaça d'Enric Granados.
El dimarts, 3 de desembre, a les 19.30h a la seu de l'EMD de Bellaterra està prevista la realització d'un taller-debat obert a la ciutadania sobre Violències masclistes i vida quotidiana.
El dimecres, 4 de desembre, es presentarà l'informe Situació laboral de la població estrangera, a càrrec de Marian Rodríguez, emmarcada en la sessió d'assessorament jurídic grupal per a dones treballadores estrangeres. Es farà al CIARD, al carrer de les Belles Arts, 19. Per participar cal fer inscripcions a: immigracio@cerdanyola.cat.