Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Cerdanyola, contra la pena de mort

Cerdanyola, contra la pena de mort

3 de desembre de 2013 a les 14:12

L’Ajuntament de Cerdanyola es va il·luminar simbòlicament dissabte en contra de la pena de mort. Cerdanyola es va convertir en una de les 1.600 poblacions de tot el món que, coincidint amb la jornada Ciutats per la vida, van il·luminar edificis emblemàtics per commemorar l’aniversari de la primera abolició de la pena del mort al món.

La secció local d’Amnistia Internacional, amb el suport de l’Ajuntament, va projectar sobre la façana de la casa consistorial tot un seguit d’imatges de la campanya amb un missatge molt clar: “No a la pena de mort”. A més, es va fer lectura d’un manifest i representants de les entitats Turó Solidari, Acau i Veus sense Fronteres van interpretar alguns textos i poemes contraris a la que es considera “la violació màxima dels drets humans”.

El portaveu d’Amnistia Internacional Catalunya i membre del grup a Cerdanyola-Sant Cugat, Daniel Vilaró, explica que encara hi ha 60 països al món que mantenen la pena de mort i uns 25 d’ells, aproximadament, executen persones sistemàticament cada any. El camí de l’abolició, afegeix Vilaró, és lent però cal continuar lluitant per la sensibilització.

Durant la jornada Ciutats per la vida es van recollir signatures per a dos casos de pena de mort, un a l’Iran i l’altre a la Xina. Daniel Vilaró explica que la Xina és, precisament, un dels països que més persones executa; un país clau pel volum de casos però també pel pes que té al món. Vilaró afirma que la pena de mort “és un càstig degradant, inhumà, cruel i suposa la violació màxima de drets humans”.

El manifest de la jornada recordava que la primera abolició de la pena de mort va tenir lloc a la Toscana, al nord d’Itàlia, i que des d’aleshores més de 140 països ja han dit no a aquesta pràctica. No obstant això, en els darrers anys diversos països han reprès les execucions o han mostrat intenció de fer-ho.

Des d’Amnistia Internacional consideren que cal buscar solucions efectives i alternatives com la millora dels problemes de la justícia penal, una actuació policial efectiva, judicis justos, educació, etc. Les víctimes de la delinqüència mereixen justícia però la pena de mort no pot ser la resposta, segueix el manifest.

En el dia commemoratiu de la primera abolició de la pena de mort al món, el manifest demanava al Govern espanyol que continuï donant suport actiu a aquesta lluita.