Cerdanyola contribuirà a salvar vides a les costes gregues
11 de desembre de 2015 a les 15:25La II Assemblea Cerdanyola Ciutat d'Acollida ha informat de la posada en marxa d'una campanya de recaptació de fons per a l'ONG Pro-Activa Open Arms, que actuen com a socorristes salvant centenars de vides a les costes de Lesbos i Chios, on continuen arribant milers de refugiats que fugen de la guerra. La campanya té com a suport una il•lustració obra de l'Olga Molina.
Audios
11-12-2015 Elvi Vila
11-12-2015 Albert Roma 1
11-12-2015 Albert Roma 2
Tot i que ja no ocupen les portades dels mitjans de comunicació, com si ja haguessin passat de moda mediàtica, milers de persones que fugen de la guerra o la misèria continuen arribant, i morint, a les portes d'Europa. Milers de persones en trànsit per diverses rutes plenes de dificultats i entrebancs de tot tipus, mentre esperen una acollida als països de la Unió Europea que es va prometre però es troba en punt mort per la desídia dels Estats membres. És per aquesta raó, a l'espera de que puguin iniciar-se els processos d'acollida, que la taula de treball de Cerdanyola Ciutat d'Acollida ha decidit centrar els seus esforços en dotar de recursos econòmics a entitats que treballen a la zona on arriben els refugiats.
La regidora d'Immigració i Cooperació al Desenvolupament, Elvi Vila, explicava que la mesa de treball de Cerdanyola Ciutat d'Acollida ha escollit a l'ONG Pro-Activa Open Arms per fer una campanya amb venda de material de merchandising per recaptar fons i ajudar-los econòmicament en la seva vital tasca. L'entitat són un grup de socorristes que es dediquen a salvar vides en l'allau de naufragis que es produeixen gairebé a diari a les costes de Lesbos i Chios, punts d'arribada d'embarcacions atapeïdes de persones.
El cerdanyolenc Albert Roma és un dels quatre socorristes que treballen a la platja de Badalona i que el passat setembre van decidir anar pel seu compte a Lesbos, on arriben milers de refugiats en petites embarcacions, per veure com podien ajudar. La realitat, molt pitjor del que mostren les ja terribles imatges que oferien els informatius, els va sobrepassar. Sense cap suport ni col•laboració per part de les autoritats gregues i havent d'enfrontar naufragis múltiples amb un equip bàsic, van decidir crear l'ONG Pro-Activa Open Arms. El naufragi del 28 de setembre d'una embarcació amb 240 persones i un resultat de 40 morts, va fer que se'ls demanés quedar-se a la zona per ajudar i és allà on s'han establert i per al que necessiten suport econòmic.
Albert Roma va fer un relat colpidor de les condicions en què treballen, actuant en naufragis que impliquen a desenes de persones gairebé a diari. Roma explica que les persones refugiades creuen el mar en grups de 40 o 50 en balses amb una capacitat per a 8 passatgers. Moltes vegades, degut a les males condicions del mar, els nens que viatgen al centre de les embarcacions, acaben morint ofegats a la mateixa embarcació.
Roma va voler deixar ben clar que "les persones refugiades no venen, són persones que fugen, tal com exemplifica el cas real d'un pare i la seva filla de tres anys, que en tornar un dia del metge van assabentar-se que la seva casa havia estat bombardejada i havien mort la mare i dos fills més, començant així el seu peregrinatge pels camins que els han dut a Europa".
La tècnica del Fons Català de Cooperació, Anna Recoder, ha visitat diversos punts de l'anomenada ruta oriental, una de les tres rutes que fan les persones refugiades per fugir dels seus països. Una ruta que té com a primers països d'acollida el Líban, Jordània i Turquia, on són embarcats per les màfies rumb a les illes gregues. Els que sobreviuen poden agafar un ferry a la Grècia continental, on comença un viatge cap a la frontera amb Macedònia i d'allà en tren fins a Sèrbia, on pugen a autobusos destí a Croàcia.
Les visites a camps de refugiats i passos fronterers han servit a Recoder per verificar que "aquesta crisi l'estan gestionant les entitats humanitàries i el voluntariat, que a més vetllen pel respecte als drets humans als camps. Unes entitats que es comencen a veure col•lapsades mentre els Estats es dediquen a posar traves i destinar els recursos econòmics a seguretat".
El comissionat del Comitè per a l'Acollida de Refugiats a Catalunya, Àngel Miret, va explicar totes les accions que s'estan duent a terme des de la Generalitat, juntament amb les administracions locals i entitats socials per facilitar l'acollida d'unes 400 persones en perfectes condicions d'atenció.
Miret lamenta que els processos d'acollida anunciats per la UE es trobin aturats i no veu normal que "Europa no pugui acollir als refugiats quan hi ha les condicions per fer-ho".
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, va cloure l'assemblea recordant les causes estructurals que han provocat la crisi humanitària dels refugiats, com els interessos geopolítics i econòmics dels països occidentals o el negoci de la venda d'armes que promouen els propis Estats, i va agrair la implicació de les entitats ciutadanes que fan possible la solidaritat i demostren que només les persones poden ajudar a les persones.