Cerdanyola coopera amb els pobles maies de Guatemala
15 de desembre de 2005 a les 0:00L’Ajuntament de Cerdanyola ha cofinançat un projecte de cooperació adreçat al poble maia Kaqchikel de la regió de Sololá, un dels departaments més pobres de Guatemala, que ha tirat endavant una de les entitats de la Comissió de Cooperació, Alternativa Solidaria-Plenty (AS-P) junt amb l’organització guatemalenca local Cooperación Indígena para el Desarrollo Integral (COINDI). El projecte, iniciat al mes de gener, es titula Enfortiment de les capacitats locals a comunitats indígenes i té com a objectiu incrementar la capacitat de participació, d’incidència i de proposició dels Pobles Indígenes, especialment de les dones.
Des d’Alternativa Solidaria destaquen la situació de deteriorament del país conseqüència, entre d’altres, “de l’incompliment dels Acords de Pau, dels problemes econòmics i de la inseguretat ciutadana en general”.
Isabel Torallas, responsable del projecte, explica que a través de trobades de formació i de reunions comunals, Alternativa Solidaria espera aconseguir un canvi en la societat per tal que es valori, es prioritzi i es doni importància a la participació indígena.
Segons explica Torallas, l’èmfasi es posa en les dones i els joves, perquè són els sectors més vulnerables i exclosos de la societat. Segons Isabel Torallas, després d’una guerra civil que va durar 40 anys, Guatemala té una societat desestructurada i la majoria d’homes, dones i joves desconeixen els seus drets i les seves obligacions com a ciutadans.
L’encarregat de l’execució en el terreny és COINDI, una organització maia de caràcter comunal que promou el desenvolupament integral comunitari des de la cosmovisió maia. COINDI treballa per tal de promoure processos de canvi en les comunitats indígenes, formant-les per tal que puguin participar en els àmbits de decisió i de manera que els beneficiaris s’involucrin en la realització de les activitats, a través d’un procés participatiu on les accions es desenvolupen en l’idioma matern de les comunitats, el Kaqchikel.