Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Cerdanyola Debat ret homenatge a Lola Camps i les dones antifranquistes
Cerdanyola Debat ret homenatge a Lola Camps i les dones antifranquistes

Cerdanyola Debat ret homenatge a Lola Camps i les dones antifranquistes

28 d'octubre de 2004 a les 0:00

L’entitat Cerdanyola Debat engega una nova etapa d’activitats amb l’organització d’un sopar el 5 de novembre dedicat a La dona cerdanyolenca al moviment antifranquista en el decurs del qual es retrà un homenatge a Lola Camps i Pujol. Es tracta d’un reconeixement a la persona però també vol ser-ho a totes les dones que van participar activament en la lluita antifranquista, en una tasca que el temps ha diluït i pràcticament esborrat. El Safareig, entitat col·laboradora en l’organització de l’acte, treballa actualment per recuperar aquesta memòria històrica, durant la dictadura i la transició.

La presidenta d’El Safareig, Carmen Martínez, destaca que a partir dels treball dedicat a la història del moviment antifranquista a la ciutat elaborat per Josep Lluís Negreira, veuen la necessitat de treballar per donar a conèixer la participació de les dones a favor de la democràcia. La vinculació de l’historiador amb Cerdanyola Debat ha servit per engegar la nova etapa de l’entitat amb l’homenatge a Lola Camps i les lluitadores antifranquistes.
 
Lola Camps és una de les pioneres en la fundació del PSUC a Cerdanyola -hi milita des de 1968-, i malgrat que sempre van intentar mantenir-la en segona fila, donada les seves circumstàncies familiars, va destacar per participar de forma molt
activa en totes les manifestacionss i va donar refugi a alguns militants quan necessitaven amagar-se de la persecució del franquisme. Des de Cerdanyola Debat destaquen que a la seva casa de la plaça de Sant Ramon es van fer les primeres reunions clandestines del PSUC sota la disfressa de ser reunions per a la UNICEF, a més d'amagar
enormes quantitats de propaganda. Les seves conviccions democràtiques van fer que durant temporades tingués la maquinària de l’aparell antifranquista a la seva llar. Allà s’imprimien octavetes una part de les quals ella distribuïa quan passejava el gos. Solidària amb les persones que van patir la repressió franquista, aportava a la lluita per la democràcia el poc temps del qual disposava. La transició i la posterior democràcia van fer que la feina feta per Lola Camps i moltes altres dones restés invisible, pràcticament desconeguda.

El sopar d’homenatge a Lola Camps es farà el 5 de novembre, a les 21h i al restaurant El viejo roble. El preu del sopar serà de 15 euros. L’entitat prega a qui vulgui assistir-hi que ho confirmi abans del dia 3 de novembre al telèfon 615243622 -deixar el missatge malgrat sigui un contestador- o bé, per correu electrònic a l’adreça fgerparan@yahoo.es.