Cerdanyola debat sobre el temps educatiu com temps escolar i més enllà
20 de gener de 2017 a les 9:09Jornada continuada o partida? Tems educatiu o temps escolar? Com s'organitzen els centres educatius? Quin paper ha de tenir el professorat? I les famílies? Les activitats extraescolars, la formació no reglada, també és temps educatiu? Com s'estructuren en la jornada? Aquestes són algunes de les preguntes que es feien els assistents a la Jornada El temps educatiu celebrada en el marc del Projecte Educatiu de Cerdanyola a l'escola sant Martí, centre que enguany complirà 50 anys.
Maria Vinuesa, membre de l'associació de mestres Rosa Sensat, destacava en la seva intervenció que el debat sobre el temps educatiu requereix d'un debat previ sobre quina escola volem i com s'ha d'organitzar. Vinuesa remarca que moltes de les actuacions que es fan en el dia a dia a les escoles ni tan sols sabem perquè són així ja que s'han convertit en convencions, perquè "sempre ha estat així". La mestra destaca que això ha de canviar obrint la reflexió i sempre encaminada a possibilitat "que els nois i noies desenvolupin totes les seves capacitats".
La distribució horària també ha d'estar encaminada en aquesta direcció, sabent que tot el temps a l'escola és temps educatiu, i amb un debat previ a prendre decisions que s'ha de fer en cada centre.
Educació a temps complet i no jornada continuada
Vinuesa insisteix també en què qualsevol proposta de canvi "ha d'afavorir la igualtat d'oportunitats, l'equitat a la societat", un fet en què es mostra d'acord un altre mestre, Jaume Aguilar, integrant del Moviment de Renovació Pedagògica, que destaca l'aposta per l'educació a temps complet i no per una jornada continuada que considera un debat superat per obsolet.
Aguilar indica que l'educació a temps complet ha de complir un seguit d'objectius, d'entre els quals l'equitat i la igualtat d'oportunitats és el primer recuperant que l'escola sigui un "ascensor social", però que també inclou l'increment de la qualitat i la innovació, la creació d'entorns d'aprenentage, i la funció social de cura en un moment en què el 28% de les famílies estan sota el llindar de la pobresa.
El mestre insisteix que cal treballar l'educació en sentit global amb una idea clara d'escola pública que treballa en xarxa i pensada per a tothom, però amb horaris adequats a cada entorn i cada circumstància, ja que, per exemple, no és el mateix un hivern a Cerdanyola o a la Vall d'Aran. Aguilar indica que "el temps educatiu comporta "diversitat i al mateix temps mínims comuns".
Jaume Aguilar també destaca que els estudis indiquen que el temps educatiu ha de començar com a molt d'hora a les 8 -una hora en què, comenta irònicament un estudiant de secundària "no existeix tot i que el tinguis a classe"- i acabar a les 19 hores, incloent les activitats extraescolars una educació no formal que considera de la mateixa importància, o la realització de deures. El mestre, a més, remarca que el nen té dret al lleure, a no fer res, si vol.
Aguilar i Vinuesa van participar posteriorment en una taula rodona amb el portaveu nacional d'USTEC·STEe IAC, Ramon Font, l'ex-vocal de la Junta de la FaPaC, Andrés Encinas, i Montserrat Payés, responsable del servei d'ordenació curricular d'educació infantil i primària del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Debats i reptes locals
Per la seva banda, l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, destaca la importància de debatre i reflexionar sobre l'educació, al temps que reitera la reivindicació de revertir les retallades perquè calen recursos suficients per gaudir d'una educació pública i de qualitat. En el debat sobre la jornada continuada, l'alcalde considera que ha d'anar lligat a un ampli consens social que ha d'incloure, i anar més enllà, de la jornada laboral i la conciliació familiar.
Per la seva banda, la regidora d'Educació, Elvi Vila, mostra la seva satisfacció per la celebració d'aquesta jornada i la implicació dels diferents sectors de la comunitat educativa. Vila remarca que això és una mostra que el Projecte Educatiu de Cerdanyola és "ben viu ".
La regidora explica que el debat sobre el temps educatiu és un dels reptes que es plantegen en aquest marc amb altres com la planificació, buscant que sigui global i a llarg termini perquè cal un model educatiu de ciutat, i la posada en marxa dels camins escolar, que aquest any s'engegaran com a experiència pilot amb l'objectiu de fer una ciutat més acollidora per als infants.
La jornada es va celebrar a l'escola sant Martí que enguany complirà 50 anys. La seva directora, Charo Diez, avança que l'1 d'abril es farà l'acte central de celebració d'aquest mig segle de trajectòria.