Cerdanyola demana una moratòria d'un any per complir amb la llei de protecció dels animals
6 de març de 2007 a les 0:00L'Ajuntament considera que actualment no es donen les condicions per complir amb un article de la llei que prohibeix, des de l'1 de gener del 2007, el sacrifici dels animals de companyia abandonats
L'Ajuntament de Cerdanyola ha demanat una moratòria d'un any per a l'acompliment de l'article 11.1 Llei 22/2003 de protecció dels animals per considerar que, a hores d'ara, no es pot complir aquest articcle sobre el sacrifici i esterilització d'animals. L'article indica que "es prohibeix el sacrifici de gats i gossos a les instal·lacions per al manteniment d'animals de companyia, i als nuclis zoològics en general, excepte pels motius humanitaris i sanitaris que s'estableixin per via reglamentària", segons van explicar en roda informativa, la regidora d'Educació, Ocupació, Promoció Social, Salut Pública i Consum, Montserrat Puig i el cap de l'àrea, Carles Griñó.
Montserrat Puig va recordar que, des del 2003, l'Ajuntament va iniciar una política que ha donat els seus fruïts pel que fa a les colònies de gats controlats. Per a Puig, cal una acció més decidida per part de la Generalitat, sense defugir la responsabilitat dels ajuntaments, per controlar la natalitat". Segons Carles Griñó, Cerdanyola és un dels 104 municipis de Catalunya que s'ha acollit a la moratòria. "Una possibilitat exposada a la llei, la qual cosa vol dir que Cerdanyola està complint la llei. En canvi, explica, no sabem si els municipis que no l'han demanat estan complint.
El cap de l'àrea social va criticar el fet que alguns municipis no demanin la moratòria davant la proximitat de les eleccions municipals. Segons Griñó, "és molt fácil mantenir durant tres o quatre mesos, gossos sense sacrificar i després quan hagin passat les eleccions, posar el crit al cel". En aquest sentit, va destacar "la valentia de la regidora de demanar la moratòria ara i no al mes de juny".
Problemes per a la correct apliació de la llei
El cap de l'Àrea d'Educació, Ocupació, Promoció Social, Salut Pública i Consum va assenyalar que existeixen dos problemes bàsics per a la correcta aplicació de la llei. En primer lloc la manca d'espais per acollir el nombre d'animals que es recullen tenint en compte que el centre per acollir els animals de la comarca està a Terrassa i actualment ja es tà col.lapsat. Carles Griñó va remarcar que Cerdanyola té un servei de recollida de gossos abandonats mitjançant un contracte amb una empresa privada, però actualment no dóna l'abast per acollir tots els que es recullen. Griñó va puntualitzar que Cerdanyola "per sí sola, no pot afrontar disposar d'unes instal.lacions pròpies" i, de fet, "no té obligació de tenir-les, segons la llei, sinó que s'han de compartir amb altres municipis. El cap tècnic va asegurar que s'està treballant per tenir accès al centre que s'està construint en Santa Perpètua.
Pel que fa al problema pressupostari, Carles Griñó va informar que al 2005 es van abandonar a Catalunya més de 24.000 gossos, dels quals 3.800 van ser recuperats pels seus propietaris. Per a Griñó, "si els mantenim durant 6 anys, equival a una despesa a la construcció d'un centenar d'escoles". Va remarcar que no volia fer demagogia, però que "com a responsable tècnic d'una àrea com la de serveis socials, els recursos destinats a aquestes qüestions em provoquen dubtes ètics i per això treballem per trobar una solució perquè ha d'haver uns límits i un control".
A més, aquestes dades, també serveixen per demostrar que la situació "és insostenible". A Cerdanyola es van recollir 111 gossos l'any 2006 i que l'Ajuntament va fer una despesa de 30 mil euros per desenvolupar aquest servei.
Una llei "molt bona"
Per a Carles Griñó la llei que prohibeix el sacrifici d'animals abandonats "és molt bona" però ha d'existir "un escenari previ per poder-la complir". Tant Puig com Griñó van defensar que la criança de gossos hauria de ser "una activitat autoritzada i regulada com qualsevol altra perquè no és de rebut que qualsevol pugui criar gossos i, després, passar la responsabilitat a l'Ajuntament".
També van indicar que aquesta mesura reduiria "dràsticament el nombre d'animals abandonats i que juntament a un sistema d'adopcions correcte permetria aconseguir no sacrificar cap animal.
Per últim, Carles Griñó va destacar la importància del xip com a "element fonamental" que no es pot posar en mans d'algú que no sigui l'administració pública com passa ara que és el Col.legi de Veterinaris qui ofereix el servei i el que disposa de la base de dades.