Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Cerdanyola disposa d'una nova estació meteorològica manual a Can Coll
Cerdanyola disposa d'una nova estació meteorològica manual a Can Coll

Cerdanyola disposa d'una nova estació meteorològica manual a Can Coll

15 de juliol de 2008 a les 0:00

El nou observatori funciona des del passat 1 de juliol. Les dades són propietat de l'Agència Estatal de Meteorologia però de la instal·lació s'encarreguen dos col·laboradors cerdanyolencs, Joaquím Ibáñez i Víctor Cano.

Cerdanyola compta des del passat 1 de juliol amb una nova estació meteorològica que s’ha situat a Can Coll. Les dades que es desprenen d’aquest observatori són propietat de l’Agència Estatal de Meteorologia però el manteniment i la responsabilitat diària de la instal·lació depèn de dos afeccionats cerdanyolencs, Joaquím Ibáñez i Víctor Cano, que són els promotors d’aquesta iniciativa amb dades meteorològiques sobre la ciutat.
 
La ciutat disposa en l’actualitat de 4 estacions meteorològiques més, una del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), ubicada al Parc Tecnològic del Vallès, i tres privades, situades a la Universitat Autònoma de Barcelona, Serraperera i la zona centre del municipi. Tots aquests observatoris són automàtics, en canvi, el de Can Coll és manual. Segons el responsable de l’estació i col·laborador de l’Agència Estatal de Meteorologia, Joaquim Ibáñez, les mesures dels termòmetres tradicionals són molt més precises que les dels sensors. 
        
La nova estació està situada a Can Coll dins una gàbia meteorològica i compta, de moment amb dos termòmetres, un de màximes i un de mínimes, a més d’un pluviòmetre. Joaquím Ibáñez indica que la seva intenció és anar ampliant la instal·lació en un futur amb més aparells i, fins i tot, un observatori automàtic que permeti consultar les dades a través d’Internet.
                         
Un procés llarg
  
Joaquím Ibáñez i Víctor Cano porten més d’un any tramitant la sol·licitud d’instal·lació de l’estació a Cerdanyola. Primer ho van demanar a l’Agència Estatal de Meteorologia i després al Consorci del Parc de Collserola. La resposta ha estat sempre positiva però la burocràcia és lenta i l’observatori s’ha fet esperar.
            
L’Agència Estatal de Meteorologia s’ha fet càrrec del cost de l’estació i és per això que les dades que se n’extreuen són de la seva propietat. Joaquím Ibáñez explica que només la gàbia meteorològica pot costar 3 mil euros i a aquesta xifra cal sumar els aparells interns com els termòmetres. 
           
Joaquím Ibáñez i Víctor Cano se’n carreguen diàriament de recollir les dades de l’observatori i de mantenir la instal·lació; una feina que la fan desinteressadament i sense cap retribució a canvi. Ho fan, com ells diuen, "per amor al meteo".