Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Cerdanyola es bolca per fer pinya per Sant Jordi

24 d'abril de 2025 a les 11:34

La ciutadania de Cerdanyola va prendre places i carrers per gaudir de la celebració de la cultura i la convivència que suposa la festa de Sant Jordi. L’Abat Oliba va ser el punt neuràlgic d’una celebració en què el teixit associatiu i comercial de la ciutat va fer pinya amb el veïnat en una jornada en què la Marató de lectura obria les activitats de l’Any Isidre Grau, homenatge a l’autor que va rebatejar Cerdanyola a la literatura com a Vinyes de Savall; l’escriptor que més i millor ha retratat els últims 100 anys de la ciutat

Llibres i flors han conviscut a les parades d’entitats i comerços i a les mans de les dones i homes de Cerdanyola en una diada que gaudeixen persones de totes les edats i condicions. Així, les floristeries, però també les parades d’entitats i moltes taules als carrers, es converteixen en punts de venda de milers de roses per regalar a la persona estimada, però també com a símbol d’amistat. La Maria Casamitjana ens explicava que aquest 2025, a més de les flors habituals, amb els colors que cadascú vulgui, s’ha venut molt la rosa preservada, més cara però duradora.

El 23 d’abril, Dia Mundial del Llibre, a Cerdanyola és tradició celebrar la Marató de Lectura, ja en van 24 edicions, i enguany per primer cop es dedicaven a un autor local: Isidre Grau. L’escriptor de Els colors de l’aigua, el pare del cicle literari de Vinyes de Savall, el recent autor de Què ens queda dels nostres, la seva última novel·la, obria la Marató de lectura tot destacant el seu compromís amb la paraula i el seu desig de comunicar-se perquè per Grau “escriure és comunicar-se”.

Les entitats vivien aquest Sant Jordi revifant les arrels amb el poble i així les associacions esportives, culturals, esplais, relacionades amb la salut, polítiques, solidàries... prenien carrers i places amb la voluntat de celebrar la cultura i el civisme, però també fer pinya i comunitat, com ens comentava un dels representants de l’esplai El Cu-Cut participant d’aquesta jornada.

Entre les parades del teixit associatiu hi ha algunes de les més veteranes de la ciutat i d’altres són noves i aprofiten l’ocasió per donar-se a conèixer entre el veïnat de Cerdanyola. És el cas de l’Associació TEA Cerdanyola-Ripollet que debuta al Sant Jordi a la plaça un any després del seu naixement i ho fa, a més, presentant el llibre de Sergio Nevot 'La vida de una persona con TEA”

Durant tot el dia centenars de persones van participar en la Marató de Lectura que, de 9 a 20 hores, es feia a l’Abat Oliba. L’alcalde de Cerdanyola tancava aquesta edició llegint un fragment de Què ens queda dels nostres, l’última novel·la de l’autor homenatjat en aquesta edició. Carlos Cordón destacava que aquesta iniciativa obre el programa de l'Any Isidre Grau que es desenvoluparà durant la resta de 2025 en homenatge al pare de la nissaga literària dels Benavent i agraïa “tot el que l’Isidre Grau ha fet per la ciutat i tot el que li queda per fer”, al temps que mostrava la seva satisfacció pel desenvolupament de la jornada amb un agraïment a totes les persones, entitats i comerços participants.

Isidre Grau mostrava el seu agraïment per aquest homenatge i subratllava que l’important és que la Marató de Lectura i l’Any Grau permeti arribar a nou públic i que “algú més “sàpiga que hi ha un senyor que s’ha passat 40 anys o 50 escrivint”. L’escriptor  remarca que l’important és arribar a la gent i que “algú pugui treure profit del que se m’acut”.

La regidora de Cultura, Andrea Borrego, considera un honor poder fer un homenatge al llarg de l’any a una figura literària cerdanyolenca com l’Isidre Grau i destacava al finalitzar la jornada la seva satisfacció per la gran participació popular en la festa durant tot el dia i l’augment de parades del teixit associatiu i comercial com a mostra del dinamisme cívic de Cerdanyola.

Galeria d'imatges