Cerdanyola és el tercer municipi amb l’índex d’envelliment més alt de la comarca
9 d'abril de 2025 a les 12:12L’Observatori Comarcal del Vallès Occidental ha publicat l’Informe sobre la població de la comarca 2025. L’estudi apunta que Cerdanyola ha tingut un creixement demogràfic lleu sostingut per les migracions.
L’Informe de la població del Vallès Occidental 2025 recull i analitza les dades dels 23 municipis que engloben la comarca. Tal com mostra l’informe, Cerdanyola ha sumat 79 habitants més l’últim any, i això suposa un creixement del 0,14%, per sota de la mitjana del Vallès Occidental, que es situa en un 1,16%. Malgrat el creixement demogràfic discret, la ciutat concentra un 6% de la població total comarcal, sumant un total de 57.831 habitants. Cerdanyola junt amb les dues capitals, Terrassa i Sabadell (46,9%), Sant Cugat (10,3%) i Rubí (8,5%), ja suposen el 71,65% de la població comarcal.
Tot i que el creixement poblacional de la ciutat sigui positiu, una de les dades més rellevants que aporta l’informe és el fet que Cerdanyola té un saldo natural negatiu, és a dir, hi ha més defuncions que naixements. Concretament, l’anàlisi mostra que l’any 2023 hi ha registrats 298 naixements i 426 defuncions, cosa que suposa una diferència de 128 persones. Aquest desequilibri només s’ha pogut compensar amb l’arribada de població per via migratòria, especialment de l’estranger.
L’informe apunta que Cerdanyola forma part del grup de municipis amb un creixement exclusivament sostingut per les migracions externes, juntament amb Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí i Sant Quirze del Vallès. Per tant, les migracions esdevenen clau per a revertir el saldo natural negatiu i que la ciutat continuï creixent. El 16% de la població de la ciutat ha nascut fora de l’Estat i el percentatge d’estrangers, 11,3%, es situa per sota de la mitjana comarcal (12,8%).
Cerdanyola és un dels municipis amb més diversitat. La distribució estrangera de la qual forma part Cerdanyola és la més equilibrada. A la ciutat, d’on més estrangers provenen és d’Amèrica del Sud (29,3%) i d’Àsia i Oceania (18%).
L’envelliment de la ciutat
L’estructura d’edat de la població de Cerdanyola posa en evidència el procés d’envelliment que viu la ciutat. Segons les dades de l’estudi, el 21,4% dels residents té 65 anys o més, mentre que només un 13,5% correspon als menors de 16 anys. La franja d’edat majoritària continua sent la de les persones d’entre 16 i 64 anys, que agrupen el 65,1% dels habitants.
Aquestes dades reflecteixen la dinàmica demogràfica de Cerdanyola envers l’envelliment progressiu, ja que d’entre tota la comarca, Cerdanyola es situa com a tercer municipi amb més percentatge de gent gran.