Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Cerdanyola es manté al llistat de 140 municipis declarats àrea tensa de mercat r...
Cerdanyola es manté al llistat de 140 municipis declarats àrea tensa de mercat residencial

Cerdanyola es manté al llistat de 140 municipis declarats àrea tensa de mercat residencial

23 d'agost de 2023 a les 8:22

El Govern de la Generalitat envia al Ministeri de Transports i Agenda Urbana la declaració de les àrees tenses de mercat residencial amb l’objectiu d’aplicar les limitacions dels lloguers al més aviat possible. Aquesta declaració afecta un total de 140 municipis, entre els que s’inclou Cerdanyola, on viuen 6,2 milions de persones, un 80,6% de la població catalana. Entre els últims canvis destaca la reducció a 5 immobles per ser considerat gran tenidor.

El Departament de Territori ha publicat al DOGC i enviat al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) la declaració de 140 municipis del país com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer al més aviat possible. La Llei estatal pel dret a l’habitatge preveu que, un cop comunicat, el Ministeri ha de publicar una resolució que reculli la relació de les àrees de mercat residencial tensionat declarades pel Govern, i que tenen una vigència de tres anys.

En les àrees declarades tenses, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer.

Catalunya ja disposa d’un índex propi, que està actualitzat, plenament vigent i que es va fer servir per implementar la regulació dels lloguers que ja preveia la llei catalana. La secretaria d’Habitatge i el MITMA han creat un grup de treball per analitzar com s’ha d’implementar aquest índex.

Un dels canvis incorporats en el període d’al·legacions ha estat la rebaixa de “més de 10” a “5 o més” el nombre d’immobles de propietat que marquen, per llei, qui és un gran tenidor. Fonts del Govern apunten que l’objectiu és augmentar de forma notable el nombre d’habitatges de lloguer subjectes al conjunt de mesures que preveu la Llei.

Metre entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca veuen amb bons ulls aquesta rebaixa, altres entitats, com la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca consideren desproporcionat que s’equipari a un fons voltor a un propietari de 5 innombles, cosa que consideren no és difícil de veure al nostre país on la cultura de l’estalvi es materialitza moltes vegades en l’adquisició d’immobles.

Per la seva banda, la consellera de Territori, Ester Capella, insisteix que estem en una situació d’emergència i als governs els pertoca respondre a les necessitats de la ciutadania. Per això, afirma, el Govern de Catalunya “fa totes les accions necessàries per garantir el dret a l’habitatge”