Cerdanyola es suma a l'Aturada de Dones del 8 de març
6 de març de 2017 a les 15:17L'adhesió a l'Aturada Internacional de Dones que ciutats de més de 40 països faran aquest dimecres de 12 a 12.30 hores i la marxa i lectura del manifest del 8 de març a a les 19 hores seran les activitats centrals del Dia Internacional de les Dones que es ve commemorant amb activitats per a reflexionar i reivindicar des del 28 de febrer i s'allargarà fins el 23 de març.
El dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones, es commemora a la nostra ciutat amb un ampli programa d'activitats que proposa la Comissió del 8 de març del Consell Municipal de Polítiques d'Igualtat i LGBTIQ. Conferències, xerrades, documentals, concerts i moltes altres propostes impregnaran la vida de la ciutat, aportant elements per a reflexionar sobre el dia 8 de març junt amb el que planteja el manifest elaborat per la comissió i ratificat per unanimitat pel ple municipal celebrat el 23 de febrer.
La Comissió del 8 de març s'ha s'ha sumat a l'Aturada Internacional de Dones que es realitzarà aquest dimecres a més de 40 països inspirada en les vagues de dones d’Islàndia i de Polònia com a resposta a l’actual violència social, legal, sexual, política, moral i verbal que experimenten les donen a totes les latituds del planeta. L'aturada unitària es realitzarà de 12 a 12.30 hores a les portes de l'Ajuntament amb l'objectiu que totes les persones que vulguin participin de l'objectiu de fer de Cerdanyola una ciutat referent en defensa dels drets de les Dones i lliure de violències masclistes. De tota manera, els col·lectius que impulsen aquesta acte proposen varies formes d’actuar: si ets estudiant, sortir de classe;
si ets professora, aturar la classe i explicar a l’alumnat perquè ho fas; si treballes a una empresa, fer una concentració a la porta durant l’hora d’esmorzar o, per exemple, si treballes a casa, deixar la feina i penjar una pancarta al balcó.
L'acte central del programa commemoratiu serà per la tarda amb la realització d'una marxa, concentració i lectura del manifest, sortint a les 19h des de la plaça de Francesc Layret. Aquesta activitat és una novetat i vol commemorar les marxes sufragistes i d'altres moments del moviment feministes al llarg de la història enllaçant-les amb el present.
Altres possibilitats
Altres institucions de Cerdanyola realitzen activitats commemoratives del 8 de març. Així, el Servei Municipal de Treball i Promoció Econòmica de Can Serraperera organitza una jornada en què prendrà part l'economista Arcadi Oliveras que, a partir de les 10 hores, oferirà una xerrada sobre la igualtat i el paper de la dona en els moviments socials. A les 11.35 es farà un taula d'igualtat amb la participació de la neurobiòloga Mireia Ortega i el relacions públiques Óscar Berruezo.
Pel que fa a la UAB, l'Autònoma retrà homenatge la bioquímica Mercedes Unzeta en el decurs de l'acte institucional del 8 de març que es farà al rectorat a les 12 hores i que sempre distingeix alguna persona que hagi destacat per la defensa dels drets de les dones. Unzeta, doctora en Química i catedràtica emèrita del departament de Bioquímica i Biologia Molecular, ha estat escollida una de les 10 dones més destacades en l’àmbit acadèmic al ranking de les “Top 100 mujeres líderes en España”. La seva investigació està centrada en el concepte de la unitat neurovascular i com es relaciona amb l’Alzheimer.
Manifest del 8 de març
8 DE MARÇ 2017. DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
MANIFEST CONSELL DE POLÍTIQUES D’IGUALTAT DE CERDANYOLA
El dia 8 de març és una de les commemoracions anuals més importants de l’agenda feminista. Aquesta data, símbol per a les dones dels cinc continents, ens recorda que la nostra lluita ve de lluny. De fets com la mort de les obreres nord-americanes al 1857 a l’incendi de la fàbrica Cotton de Nova York, com el de la lluita de les sufragistes o la feina de les mestres de la 2a República.
Amb l’inici de la Revolució Industrial la població femenina dels sectors populars es va incorporar al treball assalariat però sense deixar de ser responsables del treball de cura de les persones del grup familiar i de les activitats domèstiques. Nosaltres som les hereves d’aquelles dones pioneres en la lluita contra les desigualtats de gènere. És el nostre deure lluitar per fer-ne visible la capacitat transformadora dels feminismes per aconseguir una vida digna, lliure i socialment justa.
Són molts els avenços aconseguits, però també és molt el camí que cal recórrer en favor de la igualtat efectiva entre dones i homes. La crisi de la societat occidental actual és sistèmica i radica en el sistema de dominació més antic que explota i discrimina, el patriarcat, que ens ha fet creure que allò cultural és natural, que el seu propi règim creat i consensuat per a la dominació social és natural, i per tant immutable.
Una desigualtat que s’expressa en els diferents àmbits de les nostres vides:
- 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones.
- Les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi més del 70% de les empreses no tenen cap dona als seus Consells d’Administració.
- El propi govern reconeix que la bretxa salarial entre se situa en un 26,6% a Catalunya. Amb una llei d'igualtat que continua sent menyspreada i amb noves lleis laborals que tornen a desprotegir les dones.
- I mentre es reconeix l’augment de la desigualtat salarial, a Catalunya el pressupost per a polítiques de dones ha baixat un 36% en els últims 7 anys. El de l’Estat encara és pitjor, amb una reducció del 61%.
- El treball assalariat tampoc no és garantia per poder dur a terme un projecte de vida emancipador per a moltes dones. Només amb polítiques de dones i recursos per fer-les efectives assolirem la justícia social.
Si volem acabar definitivament amb les discriminacions de gènere, cal que les dones siguem presents a tots els espais de decisió i de poder. Sense aquesta presència, totes les polítiques d’igualtat seran parcials i insuficients.
Per totes raons i moltes més:
Les dones de Cerdanyola DIEM prou a la violència masclista. En el que portem d’any són 18 les dones mortes per violència de gènere, i el pitjor és que els estudis indiquen que una part de la població en general i del jovent en particular no percep l’existència de desigualtats entre homes i dones i no identifica determinades conductes d’abús i control com a formes d’exercir violència masclista.
Les dones de Cerdanyola DENUNCIEM les violències sexuals, perquè són la màxima expressió de la dominació patriarcal. Les violències sexuals han de ser socialment contestades de manera contundent, sense qüestionar ni revitimitzar a les dones que pateixen les agressions.
Les dones de Cerdanyola DEMANEN a la fiscalia que estudiï les ordres d’allunyament demanades a Cerdanyola donat que un 60% són rebutjades, constituint un dels percentatges més alts de l’Estat Espanyol.
Les dones de Cerdanyola DEFENSEM una economia solidària basada en la sostenibilitat de tots els éssers del planeta per sobre de l’economia capitalista del benefici d’uns quants i en el comerç just.
Les dones de Cerdanyola VOLEM lluitar, perquè només amb la lluita es pot guanyar; una lluita passional, radical i compromesa. Els feminismes del segle XXI ens han de permetre a dones i homes canviar el món, posar fi a l’ordre social vigent i anar més enllà d’una societat de classes i patriarcal que tant de patiment, opressió i explotació genera.
Les dones de Cerdanyola REIVINDIQUEM el dret a decidir sobre el propi cos, a una vida en peu d’igualtat i lliure de violències patriarcals.
SENSE PASSIÓ NO HI HA REVOLUCIÓ!!
MARXEM PELS NOSTRES DRETS