Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Cerdanyola exporta solidaritat

Cerdanyola exporta solidaritat

6 d'abril de 2006 a les 0:00

El vestíbul de l’Ateneu acull durant tot el mes d’abril l’exposició Cerdanyola al Món, organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de les entitats locals de cooperació i del Gabinet de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. L’exposició recull la trajectòria de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional a Cerdanyola i pretén oferir una visió del paper actiu de la ciutadania en la solidaritat internacional durant més d’una dècada.

Durant els darrers 10 anys, l'Ajuntament ha destinat gairebé un milió d'euros per al dinançament de projectes de cooperació internacional impulsats per les entitats locals. Els recursos s'han destinat a projectes de diversos continents: 376.634 euros a Sudamèrica -41 percent -, 178.714 a l'Àfrica -19 percent , 175.103 euros a l'Amèrica Central i el Carib -18 percent , 152.374 euros a Europa -17 percent - i 51.904 euroa a Àsia -5 percent . Un 38 percent d'aquests projectes són dedesenvolupament, un 28 percent d'educació, cultura i promoció social,  un 14 percent de participació i drets civils, un 12 percent de salut pública i ajuda humanitària i un 8 percent per a emergències.

La societat civil, protagonista

El regidor de Drets Civils, Josep Balcells, explicava a la inauguració de l’exposició que "el gran protagonista de les polítiques de solidaritat a Cerdanyola és la societat civil, capaç d’unir-se i organitzar-se a través de 33 entitats, des de l’any 99, per assumir el compromís de la cooperació internacional".

Dins els actes d’inauguració de l’exposició es va realitzar una taula rodona sobre  La cooperació internacional a Cerdanyola del Vallès: passat, present i futur en la que van participar Albert Pujol, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament; Gustavo Arias, de l’Associació Diàleg entre Cultures; Manuel Martínez, de Creu Roja Cerdanyola – Ripollet - Montcada i Mª Victòria Draper, de l’Associació per al Desenvolupament de la Infància a l’Àfrica ADIA.

El representant de Diàleg entre Cultures, Gustavo Arias, va parlar del moviment de cooperació internacional a la ciutat, assenyalant com a moments culminants la campanya per l’abolició del deute extern i la campanya contra la guerra d’Iraq. Arias creu que "ara s’està vivint un moment de canvi i expectatives, però les prioritats continuen sent la lluita contra las causes que generen la pobresa i un treball de sensibilització que generi consciències crítiques".

Albert Pujol, del Fons Català de Cooperació, va destacar que un terç dels municipis catalans, que agrupen al 90 percent de la població del país, es dediquen a tasques de solidaritat internacional. Pujol va defensar la necessitat de finançar projectes de qualitat, "sent la qualitat un criteri sempre preferible al de la quantitat".

Mª Victòria Draper, d’ADIA, va parlar de la seva pròpia experiència com a entitat solidària per assegurar que "qualsevol associació ha de créixer dins dels seus propis recursos, sent conscient de les pròpies possibilitats que genera el treball voluntari. L’altre aspecte fonamental seria conèixer de primera mà el terreny on s’han d’aplicar els projectes".

El coordinador de voluntariat de Creu Roja, Manuel Martínez, va demanar el recolzament de l’administració local a les petites entitats, "condicionades per la limitació de recursos i els requeriments burocràtics, el que hipoteca el seu compromís a llarg termini".

L’exposició Cerdanyola al món es podrà veure a l’Ateneu Municipal durant el mes d’abril, i posteriorment en els diferents centres socioculturals i educatius que ho sol·licitin.