Cerdanyola Folc proposa un diàleg obert entre jazz i folc
2 de juny de 2014 a les 14:06La tercera edició del Cerdanyola Folc proposa per al proper dissabte dia 7 un engrescador diàleg entre el folc i el jazz. La plaça de Sant Ramon serà l’escenari on Llibert Fortuny presentarà la seva aproximació a la música de la Patum de Berga. Després serà el torn del trio format per en Carles Benavent, Roger Blàvia i Josep Maria Ribelles, que conversaran sobre tot el que han recollit en els seus respectius viatges per la música.
El director musical del Cerdanyola Folc, Josep Maria Ribelles, explica que per aquesta tercera edició "s'ha decidit canviar el diàleg entre cultures que havia marcat els darrers anys i s’ha optat per un diàleg entre llenguatges musicals, prenent per una banda les arrels de la música tradicional i per l’altra un gènere sempre obert a l’experimentació com el jazz".
L’elecció dels artistes convidats ha estat fàcil. Llibert Fortuny és de Cerdanyola i amb el seu saxo i les seves màquines fa temps que treballa sobre un projecte que pren com a base les músiques de la Patum de Berga. I el trio format per Carles Benavent, Roger Blàvia i Josep Maria Ribelles integra músics que sempre han estat molt oberts a altres llenguatges dintre del jazz i de la música folc.
Ribelles explica que "el folc i el jazz sempre s’han mirat molt i han dialogat entre ells, el que permet obrir moltes portes i ofereix la possibilitat a cada músic a experimentar des de les seves pròpies arrels". Ribelles creu que la tradició en sí mateixa acaba a les vitrines dels museus, i que "cal fer-la evolucionar, que sigui quelcom viu gràcies a artistes que la utilitzen com a trampolí per emprendre nous vols". En la mateixa línia insisteix la regidora de Cultura, Montserrat Montiel, que diu que "aquesta visió de la tradició com una cosa que evoluciona adaptant-se als nous temps ajuda consolidar amb èxit el Cerdanyola Folc".
El Cerdanyola Folc també tornarà a servir per a que les entitats que treballen en les tradicions i la cultura mostrin la seva feina a la ciutat. Els Diables de Cerdanyola seran l’entitat protagonista d’aquesta tercera edició i organitzen una trobada de bèsties de foc. Una de les principals novetats del Cerdanyola Folc 2014 serà una trobada Instagram. La fotògrafa Mireia Tudurí explica que "esperem reunir una cinquantena llarga d’instagramers per fer un recorregut per diversos carrers de la ciutat amb sortida i arribada a la plaça de Sant Ramon i captar les imatges més diverses per projectar-les a la xarxa".
El Cerdanyola Folc es compacta en un sol dia del cap de setmana, el dissabte dia 7, amb activitats des de les 11 hores. Però també s’inclouen altres propostes durant la setmana, així el dimarts 3 de juny, a les 20 hores, hi haurà la xerrada El dia a dia de les entitats: gestió, dinamització i recursos, a càrrec de Quim Pla i Bernat Picornell, al local dels Castellers de Cerdanyola. I el dijous 5 de juny hi haurà un concert de cante jondo al MAC Can Domènech, a les 20 hores, amb Luís Sánchezal cante, acompanyat a la guitarra per José Gabriel Calderón.